Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Komentář: Cesta na Hrad přes automobilku: ODA se snaží vrátit na politické výsluní

Komentář: Cesta na Hrad přes automobilku: ODA se snaží vrátit na politické výsluní
Pavel Sehnal | zdroj: Profimedia

Občanská demokratická aliance (ODA), kterou před časem obnovil miliardář Pavel Sehnal, je první stranou s vlastním kandidátem na prezidenta. Co tím sleduje a proč si počíná jinak než ostatní uskupení? A jaké šance její kandidát má?

Znovuobnovená ODA nedávno přišla se svým vlastním prezidentským kandidátem, kterým je bývalý generální ředitel Škoda Auto Vratislav Kulhánek. Nejde o jedinou aktivitu ODA před říjnovými volbami do poslanecké sněmovny. Strana rozjela předvolební kampaň, představila své programové priority, snaží se být vidět na sociálních sítích a celkově o sobě dává vědět.

Rozhodnutím postavit svého kandidáta na prezidenta může ODA jenom získat. Ostatní politické strany se do prezidentské volby se svými uchazeči moc nehrnou (pokud nepočítáme Stranu práv občanů, jejímž kandidátem je de facto Miloš Zeman), což neznamená, že na poslední chvíli ještě některá z nich nepřekvapí a kandidáta či kandidátku ze svých řad neoznámí.

Se svým adeptem na prezidentský post tak může přijít hnutí ANO. U sociální demokracie to po odchodu Bohuslava Sobotky z čela strany už není příliš pravděpodobné. ČSSD bude mít co dělat sama se sebou.

ODA tak může naopak vyniknout tím, že kandidáta má. Minimálně k sobě přitáhne pozornost, což se před sněmovními volbami i v následujících měsících může hodit. Stále však není jasné, jakou hlavní ambici má ve skutečnosti strana a především její předseda, miliardář a podnikatel Pavel Sehnal.

 Etablovat novou stranu

Už v lednu se představitelé ODA nechali slyšet, že jejich aktuální prioritou je etablovat se především na komunální úrovni, ale jejich ambicií jsou i letošní parlamentní volby. Ovšem nevíme, jak velké tyto ambice jsou, nakolik vážně usilují o to, aby na podzim v poslanecké sněmovně zasedli. Zatím se zdá, že jejich záměry jsou spíše dlouhodobé.

Pokud je Sehnalovým cílem opravdu vybudovat a etablovat novou politickou stranu, pak dává smysl dostat ODA co nejvíce do povědomí veřejnosti. K tomu se dá velmi dobře využít i prezidentská volba, souběžně s tím pak lze postupně nabírat členy a vytvářet stranickou strukturu.

Poprvé se strana může blýsknout už ve sněmovních volbách. Jakýkoli zaznamenáníhodný výsledek lze považovat za úspěch vzhledem k tomu, že od ní nikdo nic neočekává. Následně může ODA překvapit a výrazněji promluvit do prezidentského klání a na podzim 2018 pak zabodovat ve volbách komunálních.

 Znalec fabrik a člověk z praxe

Volba Vratislava Kulhánka jako kandidáta na prezidentský úřad nepůsobí vůbec špatně. Jde zatím o jediného uchazeče o post hlavy státu, který má image úspěšného manažera navíc spojeného s automobilovým průmyslem, na němž stojí české hospodářství. Kulhánek je člověk z praxe se znalostí fabrik, což rád zdůrazňuje. Kandidát s takovým profilem v kombinaci s proevropskými postoji, ale zároveň "rozumnými" názory si své voliče najde.

Bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš je stále považován spíše za vědce, přestože také řídil velkou instituci. Michal Horáček se pro změnu jeví jako dobrodruh, který sice dokáže chytit příležitost za pačesy, ale sázkový byznys, na kterém zbohatl, bohužel nemá tak dobré jméno jako výroba aut. 

Výhodou Kulhánka může být i to, že sám od sebe projevuje patřičný odstup. Nebere se smrtelně vážně, přiznává, že je pro něj role prezidentského kandidáta nová a nebojí se dát najevo, když ho novinář dostane do úzkých. Ve výsledku tak působí přirozeně, spontánně a jaksi civilně.

Vzhledem k tomu, že rozhodně nepatří mezi hlavní favority, tak na sebe nemusí cítit žádný tlak a může jen překvapit. Právě pozice vyzyvatele Zemana se v tomto smyslu může vymstít Drahošovi, který musí dostát očekáváním, jež jsou do něj vkládána.

 Strana pro podnikatele a aktivní občany

Také Občanská demokratická aliance může z prezidentské volby jen těžit. Není lepší cesta, jak propagovat svoji značku a myšlenky, na kterých strana stojí, než prostřednictvím prezidentské volby. Máloco u nás totiž vzbuzuje takovou pozornost a emoce jako souboj o post hlavy státu.

Otázka je, zda pole, do kterého se ODA snaží vklínit, není už příliš zaplněné jinými uskupeními. Pavel Sehnal zdůrazňuje, že ODA je stranou pro "podnikatele a aktivní občany, živnostníky a všechny slušné lidi, kteří si cení vlastní práce i práce ostatních". Tvrdí, že v současnosti není jasné, kdo v České republice reprezentuje skutečnou pravici.

Podle Sehnala na české politické scéně dnes chybí subjekt, který by se orientoval na výrazně pravicové a liberálně-konzervativní voliče. Sehnalova strana tak chce například postupně snižovat daně pro firmy na 15 procent, zajistit větší propojení škol s firmami či podporovat učňovské školství, protože české firmy podle ODA potřebují více prakticky vzdělaných studentů.

Na stejný typ voličů ovšem míří i ODS a Robejškovi Realisté, nemluvě o tom, že některé pravicově orientované občany může přitáhnout i hnutí ANO či koalice lidovců a starostů. Pokud chce v tak silné konkurenci ODA obstát, musí nabídnout kromě jiného také výrazné osobnosti. Tah Kulhánkem je prvním takovým pokusem, uvidíme, jak úspěšným.

Zdroje:
Vlastní