Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Čeští podnikatelé už nechtějí živit vypasené banky. Půjčují si mezi sebou

Čeští podnikatelé už nechtějí živit vypasené banky. Půjčují si mezi sebou
Peníze pro rozvoj podnikání na ruku? Jde to i bez bank | zdroj: Isifa.com

V Česku se rozjíždí fenomén mimobankovních půjček pro podnikatele. Firmy si raději půjčují peníze mezi sebou. Přibývají také weby, které usnadňují spolupráci mezi věřiteli a těmi, kteří potřebují na podnikání peníze.

Když chce podnikatel investovat do svého byznysu, žádá zpravidla o úvěr banku. Pokud nemá bohatého strýčka, nabízí se ještě jedna možnost: půjčit si od jiného podnikatele, který má zrovna volné finanční prostředky. Živnostníci nebo drobní podnikatelé na bankovní půjčky mnohdy nedosáhnou, případně nechtějí podepisovat šibeniční podmínky. O nekonečném papírování ani nemluvě.

Nově si ale mohou půjčit přes internet od soukromých investorů či firem, kterým peníze aktuálně přebývají a rády by je zhodnotily. Stačí vyplnit formulář, kolik a za jakých podmínek si hodlají půjčit. O zbytek už se postará internetová aukce.

"U nás si zadává podmínky sám žadatel o úvěr. To on si určí, kolik si chce půjčit, na jak dlouhou dobu a tak dále. A ten, kdo mu chce půjčit peníze, mu může nabídnout pouze stejné nebo lepší podmínky," vysvětluje jednoduchý systém ředitel P2P finance CZ Roman Kakos.

Průměrný úrok u takzvaných peer-to-peer půjček se pohybuje mezi 5 a 15 procenty. I podmínky jsou "lidštějsí" než u bank s nadnárodním kapitálem. "Jsme regulovaní ČNB. Před tím, než jsme náš portál spustili, tak jsme se museli zaregistrovat jako platební instituce malého rozsahu," dodává Kakos.

Weby, které podnikatele spojují, jsou navíc poměrně chytré. Dokážou vyhodnotit, kdy je případný byznys rizikový. V takovém případě doporučí peníze podnikateli nesvěřit. "Žadatel může být v insolvenci nebo může mít dluh vůči VZP. A to všechno si investor zjišťuje proto, aby mohl správně a efektivně rozhodnout o úvěru," vysvětlil Pavel Finger, člen představenstva CRIF (Czech Credit Bureau), které je zakladatelem Bankovního a Nebankovního úvěrového registru v České republice.

Půjčování peněz bez bank je na západě běžná praxe. Tamní portály již zprostředkovaly půjčky za miliardy eur. "Pokud by se poskytování peer-to-peer půjček v Česku rozmohlo, budou na to muset i české banky zareagovat," uvedl šéfredaktor Fincentra Petr Zámečník. Tuzemské banky by tak konečně mohly začít plnit západní standardy.

Šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček mimobankovní půjčky mezi podnikateli vnímá spíše jako doplňkový produkt na trhu. Obdobného názoru je i Kakos. Banky se prý nemusí cítit ohroženy, ba naopak. "Pro banky je to velká příležitost. Banky ve světě se samy stávají investory na peer-to-peer platformách," uzavírá jeden z otců přímých podnikatelských půjček po internetu v Česku.

Zdroje: