Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

ČEZ chystá průzkum výnosnosti lithia, těžařům půjčí 50 milionů

ČEZ chystá průzkum výnosnosti lithia, těžařům půjčí 50 milionů
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček představil plánované kroky | zdroj: Profimedia

Polostátní energetická společnost ČEZ prozkoumá možnosti těžby lithia v Krušných Horách. Australské firmě European Metals Holdings (EMH) půjčí dva miliony eur (51,2 milionu korun). EMH je v Česku držitelem licence na průzkum lithia a přednostního práva těžby.

Do konce roku 2019 se pak ČEZ rozhodne, zda do EMH kapitálově vstoupí, nebo zda bude žádat navrácení půjčky, informovali ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a šéf představenstva a generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš. Potvrdili tak informace, kterou EMH zaslala na londýnskou burzu.

Havlíček uvedl, že se na českém území možná nachází významné ložisko lithia a je v zájmu státu, aby zisk z jeho možné těžby zůstal převážně v tuzemsku. Musí však být ověřeno, zda se těžba vyplatí, či nevyplatí. Havlíček vypíchl, že se lithium dostane pod státní kontrolu a ČEZ zároveň získá zajímavou podnikatelskou příležitost. Do průzkumu bude zapojena těžařská společnost Severočeské doly, která je dceřinou firmou ČEZu.

Největší ložisko v Evropě 

Plánovaný postup má také zajistit, že se Česko vyhne soudnímu sporu s EMH. 

V Česku jsou podle odhadů tři procenta světových zdrojů lithia - většina z nich právě u Cínovce v Krušných Horách. Zatímco dvě třetiny jsou na české straně, zbytek je v Německu. Ložisko v Cínovci je největší v Evropě. 

Možnost těžby lithia byla třaskavým tématem před parlamentními volbami v roce 2017. Bývalá vláda Bohuslava Sobotky podepsala s EMH memorandum o těžbě lithia u Cínovce. Dokument tvrdě kritizovali hlavně hnutí ANO a komunisté. V březnu 2018 Česko memorandum vypovědělo. Premiér Andrej Babiš (ANO) ho označuje za nesmyslné. 

Loni v říjnu pak premiér řekl, že klíčová povolení pro projekt těžby lithia u Cínovce zdaleka vydána nejsou. Jedná se především o posouzení vlivu těžby na životní prostředí, stanovení dobývacího prostoru a povolení hornické činnosti. 

 

 

Zdroje:
čt24, iHned.cz