Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Chtěl jsem pomoci Cikánůn a takhle to dopadlo, vypráví senátor

Chtěl jsem pomoci Cikánůn a takhle to dopadlo, vypráví senátor
zdroj: Mediafax

Vypadalo to jako selanka z Hollywoodu. Romští aktivisté se téměř objali s k Romům kritickým senátorem a dohodli se, že budou spolupracovat na odstraňování problémů této nepřizpůsobivé minority. Pohádka však neměla dlouhého trvání.

Příběh bez happyendu začal tak, že v Senátu se ve středu 25. ledna konalo jednání zástupců romské iniciativy z Nového Boru s dvěma členy horní komory českého parlamentu Jaroslavem Doubravou z hnutí Severočeši.cz a Karlem Kapounem z ČSSD. Senátory s žádostí o setkání oslovili sami Romové. Chtěli s nimi prodiskutovat možná řešení problémů na severu Čech. Obě strany se překvapivě ve svých názorech většinou shodovaly.

Předseda Česko-romského sdružení Štefan Gorol s žádostí o setkání oslovil přímo senátora Doubravu, protože z jeho mediálních vystoupení prý pochopil, že to s řešením romské problematiky myslí vážně.

Celé jednání se neslo v přátelském duchu. Neshody, tvrdé hádky a rozepře, které by mohl někdo čekat, se rozhodně nekonaly. „Čekal jsem, že se tu budeme dohadovat, ale nic takového se nestalo, byl jsem mile překvapen,“ uvedl po skončení jednání senátor Doubrava. Naopak se Romové s většinou jeho názorů shodovali a při jednání si mnohdy vzájemně notovali.

Doubrava svým hostům v Senátu také zmínil, že oni jsou jediní romští aktivisté, kteří sami o schůzku s ním požádali. „Vždycky mě někdo za něco zkritizuje nebo obviní z rasismu, a když mu nabídnu osobní setkání, abychom to prodebatovali, už se neozve,“ zalitoval senátor. A nakonec se ukázalo, že nyní to stejně dopadne podobně.

…i skončilo

Podle Doubravy se totiž s Gorolem dohodli, že budou v kontaktu a že mu Doubrava zprostředkuje setkání se starostou Jiřetína pod Jedlovou. Gorol se však od zmíněné schůzky Doubravovi neozval a nebral mu ani telefon.