Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Chystají se další opatření proti koroně, pro Němce je rizikové celé Česko

Chystají se další opatření proti koroně, pro Němce je rizikové celé Česko
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Německo už kvůli šíření koronaviru zařazuje na seznam epidemicky rizikových oblastí celé Česko. Příští týden se u nás dále omezí shromažďování, opatření dopadající na ekonomiku ale v plánu nejsou.

Ve středu Německo mezi rizikové oblasti s výskytem covidu-19 zařadilo k Praze a Středočeskému kraji s výjimkou Ústeckého a Moravskoslezského kraje všechny zbývající české regiony, nyní už je tedy na seznamu celé Česko.

Pro cesty z rizikových oblastí do Německa je požadován negativní test na koronavirus, nebo povinná karanténa s následným testem v Německu. Od října se karanténa bude vyžadovat plošně, ukončit ji bude možné až po pěti dnech negativním rozborem. Výjimky prozatím mají řidiči kamionů či pendleři, pokud nemají příznaky nemoci.

Ve čtvrtek vydalo varování před cestami do Prahy Rakousko, platit začne v pondělí. Českou republiku nebo její část mezi rizikové oblasti zařadily kvůli zhoršené epidemické situaci v posledních dnech i další státy, například Slovensko, Německo či Nizozemsko. Od pondělí bude negativní test vyžadovat při příletu z Česka také Řecko. Do Tuniska mohou nadále bez testů turisté cestující s cestovkami, test je naopak povinný pro Čechy, kteří se do země vydávají bez cestovní kanceláře.

Prymula plánuje další opatření

Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) budou příští týden v Česku vydána další opatření omezující shromažďování. Dotknou se podle něj hlavně volnočasových aktivit, opatření dopadající na ekonomiku v plánu nejsou.

"Opatřeními, která jsme udělali, jsme schopni reprodukční číslo srazit někam k 1,2. Ale potřebujeme ho dostat pod jedna," řekl Prymula. Reprodukční číslo udává, kolik lidí infikuje jeden člověk s nákazou. Nyní je 1,4. Reprodukční číslo pod jedna znamená, že se počet nakažených bude snižovat.

I přes chystané zpřísnění opatření ale Prymula uvedl, že nárůst počtu nových případů nemoci covid-19 z minulého týdne nyní zpomalil. Než budou počty případů covidu přijatelné, ale bude podle něj trvat ještě dva měsíce. Období nárůstu a poklesu prý skončí v polovině roku 2021.

Většina okresů na mapě hodnotící regiony podle rizika nákazy je oranžová, což značí druhý stupeň nebezpečí. Praha zůstala červená, tedy nejrizikovější, zhruba 20 okresů je zelených v prvním stupni.

Zdroje: