Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Číňané se na biblický příběh Aronofského nepovídají. Cenzor jim to zatrhl

Číňané se na biblický příběh Aronofského nepovídají. Cenzor jim to zatrhl
Russell Crowe jako Noe | zdroj: Profimedia

Biblický snímek Noe režiséra Darrena Aronofského neprošel sítem čínského cenzora. Číňané se na film podívají maximálně v pirátské verzi. Společnost Paramount, které patří práva na snímek, předpokládá, že Noe byl zakázán kvůli náboženskému obsahu. Píše o tom list Lоs Angeles Times.

Marketing Paramountu se sice snažil v Číně zdůrazňovat hlavně zvláštní efekty a ekologický vzkaz snímku, stejně ale neuspěl. Číňané mají přitom filmy z amerických produkcí rádi. Spider-Man 2 (rovněž Paramount) v den premiéry vydělal v Číně 10 milionů dolarů.

Zákaz Noema je pro Američany nepříznivou zprávou. Americký filmový průmysl se totiž v poslední době snaží upevnit své pozice na čínském trhu. Zvlášť Paramount se činí, seč může. Představitelé společnosti si za posledních několik měsíců udělali hned několik výletů do Číny. Paramount dokonce před časem zřídil speciální program China Paramount Filmmaker Exchange Program, díky němuž na konci loňského roku absolvovalo v Paramountu stáž pět čínských režisérů.

Během Pekingského filmového festivalu navíc Paramount oznámil, že spolu s čínskou státní společností China Film Group natočí 3D snímek Marco Polo. Natáčení by mělo začít v září. 

V Číně platí přísné kvóty na dovoz zahraničních snímků. Pro rok 2014 například platí omezení 14 filmů ve formátu 3D ze zahraniční produkce. 

Zdroje: