Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Co je moc, to je moc: Neotráví nás příval superhrdinů?

Co je moc, to je moc: Neotráví nás příval superhrdinů?
Superhrdinové, kam se podíváš. | zdroj: Profimedia

Studio Marvel se ještě pořádně neprobralo ze souboje posledních Avengers s deset let starým Avatarem, a už divákům slibuje další nálož superhrdinské podívané. Bude na to vůbec někdo stíhat koukat?

Komiksoví superhrdinové v poslední době vládnou filmovému světu a zažívají pořádnou popularitu - tedy aspoň ti, kteří mají domov ve světě Marvelu. Čtvrté pokračování legendární týmovky Avengers: Endgame, kterým v dubnu po více než deseti letech vyvrcholil fiktivní filmový svět Marvel Cinematic Universe, nastartovaný v roce 2008 prvním Iron Manem, tento víkend doběhlo svůj tříměsíční maraton.

Avengerům se totiž konečně podařilo utržit za vstupné do kin přes 2,79 miliardy dolarů (64 miliard korun), a překonat tak sci-fi snímek Avatar od Jamese Camerona. Superhrdinská týmovka se tak stala nejvýdělečnějším (tedy pokud nepřihlížíme k inflaci) filmem všech dob. I když Marvel lehce fixloval a právě kvůli prvnímu místu v žebříčku vytvořil prodlouženou verzi Avengerů s bonusovým materiálem, kterou vypustil do kin na konci června.

Každopádně tenhle trik nakonec vyšel a Avatarův náskok se superhrdinům povedlo dohnat. Je pak trochu úsměvné, že šlo vlastně o předhánění v jedné domácnosti, protože jak Marvel Studios, tak 20th Century Fox, pod které spadá Avatar, dnes vlastní společnost Disney.

Čtvrtým filmem Avengerů a konečným vypořádáním se s hlavním záporákem Thanosem, kdy se k rozhodujícímu střetu s ním pomalu schylovalo již jednadvacet předešlých filmů, takřka skončila Infinity sága (nazvaná podle kamenů nekonečna - "infinity stones" - kolem kterých se hlavní kostra příběhu točí) a zároveň i takzvaná třetí fáze marvelovských filmů. Celý kolos nyní uzavírá proti Avengerům výrazně poklidnější a civilnější Spider-Man: Daleko od domova, který momentálně běží v kinech (mimochodem: Spider-Man, který si v něm "užívá" prázdniny v Evropě, se mihne i v Praze).

Máme tak za sebou velkou ságu třiadvaceti obřích, navzájem provázaných velkofilmů, rozdělených oficiálně na tři fáze. Vlastně jeden takový obří velkoformátový seriál, který má tři řady. Jednoduše moloch, jemuž není ve filmovém světě rovno. Ale ač poslední díl Avengerů, který uzavřel hlavní linii Infinity ságy, nese podtitul Endgame, rozhodně nic nekončí.

Naopak - studio Marvel se do své superhrdinské jízdy rozhodlo šlápnout ještě víc, jak nám jeho představitelé o víkendu prozradili na Comic Con v San Diegu, masivní popkulturní akci, kam se sjíždějí nerdi z celého světa. Zde byla ohlášena čtvrtá fáze filmových marvelovek a oficiálně představeno pět další filmů (včetně data plánované premiéry) a pět nově připravovaných superhrdinských seriálů, které budou k dostání v nové streamovací službě Disney+ (další konkurence k Netflixu, HBO GO a Amazon Prime Video), jež má být spuštěna v listopadu.

Bonusově pak bylo představeno oživení Bladea, hrdiny bojujícího proti upírům, kterého v minulosti proslavily filmy s Wesley Snipesem. Toho nyní nahradí držitel dvou Oscarů Mahershala Ali. Zatím ovšem není potvrzeno, zda se moderní zabiják upírů vrátí ve filmu, nebo jako seriál.

A aby toho nebylo málo, bylo mimo hlavní představování potvrzeno ještě pět dalších superhrdinských filmů. Zatím tak ve čtvrté fázi můžeme počítat s deseti nebo jedenácti, tedy s podobným počtem, jaký měla zatím nejobsáhlejší třetí fáze (11 filmů od Kapitán Amerika: Občanská válka po Spider-Man: Daleko od domova).

Je tedy třeba říct, že jednoduché plakáty, jejichž prostřednictvím byly filmy a seriály představeny, jsou někdy opravdu slušné grafické peklo. Třeba taková reklama na seriál Loki vypadá jako něco, co vytvořil žák základní školy ve wordu s využitím jiného fontu pro každé písmenko, a čtvrté pokračování Thora zase působí jako pekelné osmdesátkové retro. Ale třeba se oficiální loga projektů ještě stačí do jejich uvedení změnit.

V nové fázi se tak dočkáme jak pokračování již známých filmů s oblíbenými superhrdiny (jako je například další díl Black Panthera, Strážců Galaxie nebo Captain Marvel), tak i zbrusu nových snímků - samostatného filmu agentky Black Widow, již známé z Avengerů, a filmu Shang-Chi and The Legend of the Rings o nepříliš známém čínském supehrdinovi.

Čas na změny

Hodně výraznou změnu pak připravuje v pořadí již čtvrtý Thor s podtitulem Love and Thunder. Tentokrát se totiž jako hlavní postava filmu nebude mocným kladivem boha hromu ohánět herec Chris Hemsworth, ale herečka Natalie Portmanová, která se představila již v prvních dvou filmech jako Thorova přítelkyně Jane Fosterová.

Právě svérázná Jane se do příběhu vrátí a v novém filmu se stane ženskou verzí Thora. Mimochodem, než někdo začne mluvit o vlivu politické korektnosti a přehnaném feminismu ve filmovém průmyslu, je třeba říct, že to opravdu není nový výmysl filmařů. Jane Fosterová je jako ženská verze Thora i v komiksové předloze.

mighty-thor Komiksová Jane Fosterová jako Thor | zdroj: Profimedia

Nezvyklou podívanou slibuje i pokračování o čaroději Stephenu Strangeovi, kterého opět ztvární charismatický Benedict Cumberbatch. Snímek nazvaný Doctor Strange in the Multiverse of Madness má údajně být prvním marvelovským filmovým hororem.

Není toho moc?

Uvidíme, jestli se takový pokus povede. Ostatně obecně by mohlo být lepší, kdyby se Marvel snažil dělat své superhrdinské filmy výrazně různorodější a nabízel něco opravdu nového. Jinak se může stát, že se diváci stále velmi podobné marvelovské poetiky brzy přesytí, a zájem o superhrdinský žánr na obrazovkách a plátnech ochladne.

Ono už teď udržet krok se studiem Marvel není pro diváka snadné, i když je fanoušek žánru, protože vedle více než dvacítky filmů z Infinity ságy tu je i řada marvelovských seriálů zasazených do Marvel Cinematic Universe (třeba takový seriál Agenti S.H.I.E.L.D. má sám o sobě přes 88 hodin). Člověk se tak klidně může cítit skutečně přesycen už teď a s dalším nákladem, který Marvel v San Diegu slíbil na další roky, to může být jenom horší.

Uvidíme, jak se Marvelu podaří se superhrdinskou tematikou dál bojovat o diváckou pozornost. Jeho velkou výhodou určitě je, že superhrdinské filmy dávno nejsou nějaká podivnost pro kované nerdy a fanoušky komiksů, ale jsou dnes naprosto srostlé s mainstreamem. Přesto se může klidně stát, že řadové diváky kejkle borců v barevných kostýmech už opravdu omrzí a Marvel už nikdy nedosáhne takového vrcholu, jakým se pro něj nyní stalo Avengers: Endgame.

Zdroje:
Vlastní