Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Občasný déšť

Co se to děje na Slovensku? Fico naznačuje demisi

Co se to děje na Slovensku? Fico naznačuje demisi
Slovenský premiér Fico hraje o svou politickou budoucnost | zdroj: Profimedia

Nevinná kauza s financováním gamanože pro piešťanskou nemocnici vyvolala nevídané zemětřesení na slovenské politické scéně. Padla nejen ministryně zdravotnictví, ale dokonce i předseda parlamentu Pavol Paška. Jeden z nejvěrnějších spojenců premiéra Fica, o kterém se ještě nedávno mluvilo jako o možné budoucím prezidentovi nebo premiérovi. A Bratislavu i další města již několik týdnů zaměstnávají velké demonstrace. Premiér Fico dokonce začal nahlas uvažovat o své demisi.

Politická scéna na Slovensku je přitom v totálním rozkladu. Odchodem dalšího poslance se definitivně rozpadl poslanecký klub SDKÚ-DS, někdejší vládní strany expremiéra Mikuláše Dzurindy (ani on už není jejím členem), KDH se rozkládá delší dobu a vlastní klub už nemá ani liberální SaS někdejšího předsedy parlamentu Richarda Sulíka.

Pravice se štěpí na stále nové a nové subjekty. Uskupení NOVA si už předloni založil někdejší ministr vnitra Daniel Lipšic, stranu Sieť zas další odpadlík od KDH a neúspěšný prezidentský kandidát Radoslav Procházka. Zatímco se opozice vysává vzájemnými půtkami a spory, případně zbytečnými manifestačními akcemi, jako je třídenní nepřetržité jednání parlamentu o odvolání premiéra, Ficova strana Směr se směje. Opravdu?

Restart Roberta Fica

Kromě toho, že skandál s gamanožem zasáhl její špičky a ještě není u konce, je už minimálně od jarních prezidentských voleb jasné, že ani Robert Fico není všemocný. Zdálo se, že se z volebního debaklu oklepal, a vydrží v premiérském křesle nejméně do roku 2016, kdy se mají konat další volby. Nyní, tvář v tvář masovým protestům, překvapivě změnil taktiku a několikrát dal jasně najevo "že se nenechá urážet" a vyhrožuje demisí.

Kuriózní přístup politika k veřejnosti ale nemusí být projevem ješitného autokrata, který ztrácí kontakt s realitou. V případě, že by skutečně příští rok v červnu Fico rezignoval a vláda padla, v září 2015 by se konaly předčasné volby. Dnešní premiér by zastihl opozici natolik nepřipravenou, že by si hladce potvrdil mandát na další období. Aspoň tak to vidí političtí komentátoři na Slovensku.

Skutečností zůstává, že Fico nemá reálného konkurenta. Vnitrostraničtí oponenti ho sesadit nechtějí a raději se věnují činnosti v pozadí. Opozice je roztříštěná a dělí se dál. Nemá ani jasného lídra - už proto, že jím chce být každý z nich. Jednomu každému pak schází jediné: na rozdíl do Fica nemá nikdo z nich dostatečnou popularitu u veřejnosti.

Je pravděpodobné, že vzdor všem protestů, nebo současnému skandálu, o prohraných prezidentských volbách nemluvě, doba Roberta Fica na Slovensku ještě zdaleka neskončila.

Zdroje:
Vlastní