Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

ČSSD je ve stejném stavu jako ODS, Babiš je brzo přejede, tvrdí odborník

ČSSD je ve stejném stavu jako ODS, Babiš je brzo přejede, tvrdí odborník
Andrej Babiš | zdroj: isifa/MAFRA/JIŘÍ SALIK SLÁMA

Lidé jsou frustrovaní a nespokojení, proto můžeme i v budoucnu očekávat, že budou i nadále hledat alternativy ke klasickým politickým stranám. Politolog Ladislav Mrklas v rozhovoru pro LN také nevyloučil, že pokud Andrej Babiš neudělá chybu, může vyhrát volby.

LN odpovídal na otázky politolog a prorektor vysoké školy CECRO institut Ladislav Mrklas. Jeho kolega dělal analýzu, aby zjistil, proč u nás uspívají uskupení typu VV nebo ANO, tedy nestandardní politické strany. Prý nás čeká série podobných úspěchů. „ A to z toho důvodu, že ačkoli skutečné výsledky až tak tragické nejsou, lidé mají pocit hluboké frustrace a nespokojenosti. Proto hledají nové a nové alternativy,“ uvedl Mrklas pro LN a dodal, že z toho důvodu prý lidé budou v podobných experimentech pokračovat.

Podle politologa Babišovi ani neuškodí skutečnost, že nyní bude vládnout s těmi, vůči kterým se vymezoval. „Je téměř jisté, že se Bohuslavu Sobotkovi stane s Babišem něco podobného jako Petru Nečasovi s Miroslavem Kalouskem. Pro ČSSD je to jediná možná cesta a o zároveň obrovský hazard. Nehledě na to, že sociální demokracie je v podstatě ve stejném stavu jako ODS. To bude hrát Andreji Babišovi do karet. A pokud neudělá nějakou chybu, může se stát na nějakou dobu poměrně velmi silným subjektem, který svou sílu může i zvyšovat,“ míní Ladislav Mrklas. Politolog dokonce nevylučuje, že by v případě, že neudělá chybu, mohl Babiš pomýšlet na vítězství v dalších volbách.

Zdroje: