Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Čtyři miliony pro Dagmar Havlovou. Proč je to dobrá zpráva

Čtyři miliony pro Dagmar Havlovou. Proč je to dobrá zpráva
Dagmar Havlová Veškrnová | zdroj: Facebookový profil Dagmar Havlové Veškrnové

Bulvár je tak trochu novinařina a tak trochu show. Umí být nevinnou zábavou pro ty, kdo vědí, co od něho očekávat. Umí být ale také zlým pánem, pokud do hry vstoupí nečisté zájmy, píše Ondřej Neumann na webu Hlídací pes. 

V březnu 2012 vyšel v časopisu Pestrý život článek nazvaný "Skandální zvěsti o Dáše Havlové. Šokující nařčení – Tajné rande v lázních". Podle autorky herečka 16. prosince 2011 – dva dny před smrtí svého manžela, exprezidenta Václava Havla – vyrazila s milencem do zamluveného hotelu ve Františkových Lázních.

Informace ze čtvrté cenové 

Havlová zažalovala vydavatele, tehdejší vydavatelství Bauer media, a u soudů vyšly najevo hrůzostrašné věci. K článku byla použita jako "důkaz" fotografie údajných milenců nejspíše z doby natáčení seriálu Sanitka, zprávu o údajném pobytu Havlové s přítelem ve Františkových Lázních zaslechla autorka článku prý "někde v restauraci".

Zkrátka, informace v Pestrém životě byly dle soudu "absolutně nepravdivé a neověřené". Přesto spatřily světlo světa a těžce uškodily Dagmar Havlové. Žádný div, že pražský vrchní soud v úterý 20. srpna Havlové pravomocně přiznal čtyři miliony korun odškodného.

Suma je to značně vyšší, než ty, které soudy dosud obětem bulváru přiznávaly. Herec Karel Roden s rodinou sice na jaře 2018 vysoudil pět milionů od vydavatele Blesku a Aha!, ovšem nepravomocně. Od odvolacího soudu odešel s odškodným 1,8 milionu.

Vítaný přelom 

Bulvár je tak trochu novinařina a tak trochu show. Umí být nevinnou zábavou pro ty, kdo vědí, co od něho očekávat. Zábavou, která pojednává o těch, kteří s ním tuto hru ochotně hrají. Umí být ale také zlým pánem, pokud do hry vstoupí nečisté zájmy. Ať už majitelů, vlivových skupin nebo psychopatických redaktorů.

Obecně se dá říct, že v posledních letech se situace lidí, kteří se cítili zásahem bulváru dotčeni, zlepšuje. A verdikt v kauze Havlová versus Pestrý svět je vítaným přelomem. Od této chvíle vydavatelé revolverových plátků (ale i další) musí počítat s citelným trestem za výmysly, které mají jediný cíl – vydělat peníze. A to je jedině dobře. Jak pro potenciální oběti bulváru, tak pro pověst české novinařiny.

Ondřej Neumann pro Ústav nezávislé žurnalistiky 


 

 

Zdroje: