Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Čunek volil knížete, ale věří: Lidé nejsou tak hloupí, aby volili Kalouskovu stranu

Čunek volil knížete, ale věří: Lidé nejsou tak hloupí, aby volili Kalouskovu stranu
Jiří Čunek | zdroj: Mediafax

ROZHOVOR Voliči snad nejsou tak hloupí, aby v řádných či předčasných volbách do Poslanecké sněmovny volili TOP 09 kvůli Karlu Schwarzenbergovi. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). Řeč byla také o Miloši Zemanovi a jeho výroku směrem k Romům: „Kdo nepracuje, ať nejí“. Podle Čunka jde o komunistické tvrzení a překroucená slova z Bible.

Miroslav Kalousek nedávno řekl, že by se Karel Schwarzenberg mohl stát příštím premiérem. Voličská podpora TOP 09 se navíc v průběhu prezidentské volby téměř zdvojnásobila na 16 procent. Máte obavy z toho, že by mohl ministr financí znovu využít popularity Karla Schwarzenberga pro volby do Poslanecké sněmovny?

Já se domnívám, že volba Karla Schwarzenberga byla volba jeho osobnosti, nikoliv volba strany, kterou v zásadě ani neřídí.

Dobře. Pokud by ale nyní došlo na mimořádné volby, mohla by z nich s ohledem na růst preferencí těžit i TOP 09 spolu s Miroslavem Kalouskem. Měly by být tedy předčasné volby teď, kdy je TOP 09 takříkajíc při síle?

Já si nemyslím, že je TOP 09 při síle. Jsem přesvědčen, že lidé zase tak hloupí nejsou. Něco jiného je TOP 09 a něco jiného je Karel Schwarzenberg. TOP 09 je projekt Miroslava Kalouska a věřím, že lidé tento rozdíl celkem chápou. Tento rozdíl by se nakonec ukázal i ve volbách do Poslanecké sněmovny a já jsem přesvědčen, že právě z tohoto důvodu TOP 09 zájem na předčasných volbách nemá.

Obecně je známo, že nejste příliš nakloněn Miroslavu Kalouskovi. V přímé volbě jste podpořil Karla Schwarzenberga navzdory tomu, že financoval soukromý audit vašeho majetku. Znamená to, že jste ho vzal nakonec na milost?

S těmi osobními záležitostmi je to trošku jinak. U Miroslava Kalouska nemám rád především styl jeho politiky založený na moci peněz. Co se týče auditu pana Schwarzenberga, ano, určitě mě osobně pan Schwarzenberg naštval víc než Miloš Zeman, nicméně každý z nás musel přemýšlet, co je v rámci prezidentské volby pro naši zemi lepší. A já i přes ten osobní osten vůči Karlu Schwarzenbergovi, jsem zvážil, že jeho volba pro náš stát by mohla být větším přínosem, než volba Miloše Zemana.

Jak se díváte na fakt, že řada médií se jasně přiklonila na stranu Karla Schwarzenberga a byla proti Miloši Zemanovi? Co si vlastně myslíte o nezávislosti českých médií, se kterými máte i vy negativní zkušenosti?

Musím říct, že oba dva aktéry a většinu protagonistů české politiky znám, takže já se nerozhoduji podle médií, ale podle toho, jak toho konkrétního člověka znám. Co se  týká nezávislosti médií- je naprosto iluzorní záležitost si u nás myslet, že jsou nezávislá. Nevěřím v nezávislost v tomto ohledu, ale najdou se i mezi některými médii a novináři výjimky, které alespoň někdy nezávislí jsou.

Zdroje: