Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Czexit s Babišem? Na to zapomeňte

Czexit s Babišem? Na to zapomeňte
Andrej Babiš se pokusí vládnout menšinově | zdroj: Profimedia

Andrej Babiš nechce potopit svůj Agrofert. Také proto nenabídne koaliční koblihu Tomio Okamurovi, který kolem něj krouží jako vosa kolem sklenice medu. 

Žádné koaliční koblihy patrně nebudou. Andrej Babiš se chystá sestavit menšinou vládu technokratů.

Jaká to bude vláda? Neideologická a také – proevropská.

Pro někoho možná překvapení, protože Babiš v kampani nenechal na Evropské unii suchou nit. Po volbách však bude mluvit jinak.

Tomio Okamura, nejčastější host v centrále ANO, může zapomenout na to, že by přes Babiše prosadil referendum o vystoupení Česka z Evropské unie, anebo aspoň zákon, který by ho umožnil vyhlásit. Natož, aby se vloudil do jeho vlády.

Co je v Agrofertu, to se počítá

Důvod je nasnadě: Babišův byznys je založen na dotacích. Majitel Agrofertu se přisál na penězovod z Bruselu jako pijavice. Dokázal z něj vysát miliardy. A na další miliardy má políčeno. Copak se o ně bude chtít připravit?

Web Respektu informoval (zde), že německá poslankyně Evropského parlamentu Ingeborg Grässleová si vyžádala výpisy o dotacích poskytnutých firmám z Babišova holdingu. Z nich vyplývá, že ze strukturálních fondů v letech 2009 až 2015 získaly Babišovy firmy 1,6 miliardy korun. V přímých platbách, na které mají nárok zemědělské firmy, a v programech na podporu venkova vytáhl z unie dalších 2,9 miliardy, ale to pouze za roky 2012 až 2015.

Babiš by musel být gambler, anebo se zbláznit, aby připustil tak riskantní hru jako bývalý britský premiér David Cameron, který vyjednal podmínky dalšího členství v Evropské unii a potom vyhlásil referendum o členství.

Vzpomeňte si, jak reagoval na vyjádření, kterým Miloš Zeman podpořil Okamurův návrh na referendum o unii: "Dělat referendum o vystoupení z EU by pro nás bylo zničující," řekl.

Pro Agrofert nepochybně.

Byznys, ne ideologie

Je jasné, že pokud Babiš Agrofert neprodá, na svém postoji nic nezmění. Je to nejen politik, ale také pragmatický obchodník a do své vlády bude vybírat manažerské typy uvažující v ekonomických, ne ideologických souvislostech.

Jakkoli je označován za populistu, má daleko k hysterii Václava Klause juniora, který loni v červenci po vražedném úroku v Mnichově na Facebooku napsal: "Nevidím jinou cestu, než vypadnout z Evropské unie a tvrdě kontrolovat vlastní hranice. I za cenu, že o třetinu zchudneme."

Program Babišova ANO pro letošní volby je jinde. "Prioritním zájmem naší země je pevné ukotvení v Evropské unii…Plné zapojení do rozvíjejícího se evropského trhu je životně důležité pro českou exportně orientovanou ekonomiku," píše se v něm.

"Jsme proevropští," ujistil majitel Agrofertu hned druhý den po volbách.

Kdyby Okamura stůj co stůj chtěl do vlády s Babišem, musel by zkrotnout a ze svého klíčového volebního slibu vycouvat.

Dá se předpokládat, že Babiš-premiér bude vůči partnerům z bruselské Evropy vstřícnější, než kdokoli z ODS. Tím spíš, že se brzy v unii začne rozhodovat o dotacích na další sedmileté období, které začíná v roce 2021 a šéf ANO bude mít zájem o to, aby byly co nejvyšší.

Babiš bude konformním politikem, vyhne se konfliktům s nejvlivnějšími evropskými státníky. Zapomeňte na prohlášení o tom, že Česko nemusí nikomu podlézat, že by se bez některých dotací z Bruselu klidně obešlo.

Nedejte se mýlit, až tak velké fanfarónství to nebylo. Babiš neměl na mysli dotace, které čerpá Agrofert, ale dotace ze sociálních fondů, z nichž se v Česku financují třeba školení a rekvalifikace pro nezaměstnané. Ty se jeho byznysu netýkají.

Žádné euro?

Andrej Babiš má výhrady k euru. Odmítá ho. Je to zjevně ústupek náladám Čechů.

Před volbami na podzim 2013 ANO ve svém programu podporovalo vstup do eurozóny. A ještě před třemi lety Babiš hlásal, že se musíme snažit jednotnou měnu přijmout.

Potom otočil o 180 stupňů. Letos v rozhovoru pro agenturu Bloomberg (tady) prohlásil: "Žádné euro. Nechci euro. Euro tady nechceme… Každý přece ví, že je to krachující podnik. Je to o naší suverenitě. Chci českou korunu a nezávislou českou centrální banku. Nechci další věc, do které bude zasahovat Brusel."

Kdo ví, jak se o euru bude vyjadřovat, až se postoj Čechů k jednotné měně změní a bude smířlivější. Babišovská korouhvička se nejspíš zase otočí po směru větru…

Shrnuto: Andrej Babiš (zatím) nepožene Česko do eurozóny. Také mu však nebude umetat cestu ven z Evropské unie. Byl by sám proti sobě.

Zdroje:
Vlastní