Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Dalajláma znesvěcuje buddhismus, hřímá Čína

Dalajláma znesvěcuje buddhismus, hřímá Čína
Dalajláma se rouhá, když tvrdí, že by měl být poslední reinkarnací, tvrdí Peking | zdroj: Profimedia

Tibetský duchovní vůdce dalajláma, který už řadu let pobývá v indickém exilu, znesvěcuje buddhismus, když tvrdí, že může být poslední reinkarnací duchovního vůdce. Z rouhačství ho obvinil čínský guvernér Tibetské autonomní oblasti Padma Čoling, nejvýše postavený Tibeťan v čínské komunistické správě. 

Prohlášení vysoce postaveného čínského úředníka je třeba považovat za politickou proklamaci. I sama Čína vnímá dalajlámu jako politického vůdce, jehož vliv na obyčejné Tibeťany se snaží postupně omezovat. 

Debatu o reinkarnaci rozvířil sám dalajláma, který řekl, že by duchovní titul měl zaniknout po jeho smrti. Oznámil zároveň, že se jeho další reinkarnace rozhodně nenarodí v Tibetu, dokud ho bude okupovat Čína, aby se z něj nestal politický nástroj komunistického režimu. 

Čína naopak trvá na tom, že tibetská tradice musí pokračovat, akorát dalšího dalajlámu musí posvětit Peking. 

"Rouhá se a znesvěcuje tibetský buddhismus," prohlásil Čoling s tím, že se dalajláma snaží uzurpovat právo Pekingu rozhodnout o jeho nástupci. "Když řekne, že žádná reinkarnace, tak reinkarnace nebude? Nemožné. Nikdo z následovníků tibetského buddhismu by s tím nesouhlasil. Dalajláma musí respektovat dějiny, respektovat buddhismus, a ne ho znesvěcovat," dodal Čoling. 

Nositel Nobelovy ceny za mír a v pořadí již čtrnáctý dalajláma musel z Tibetu uprchnout v roce 1959 po okupaci čínskou lidovou armádou.

Pochází z chudých poměrů a ve svých osmi letech byl rozpoznán jako převtělenec vysoce postaveného tibetského lámy a zároveň se stal jeho pokračovatelem. Čínská komunistická strana reinkarnovaného dalajlámu neuznává a zpochybňuje jeho historickou autenticitu.

Zdroje: