Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Další odhalení v kauze Opencard. Radní za vším vidí starou partu

Další odhalení v kauze Opencard. Radní za vším vidí starou partu
zdroj: Profimedia

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu vyšetřuje okolnosti smlouvy, kterou v dubnu 2012 uzavřelo město Praha s firmou Haguess. Informuje o tom server Česká pozice.

Kontrakt se týká údržby a správy softwaru pro systém Opencard. V dubnu roku 2012 Rada pražského zastupitelstva rozhodla, že společnost Haguess dostane zakázku na zajištění základní a rozšířené podpory programového vybavení Servisního kartového centra, jehož prostřednictvím jsou poskytovány služby držitelům karet Opencard. Problém je, že vše proběhlo v jednacím řízení bez uveřejnění, píše Česká pozice.

Druhým kritizovaným problémem je cena zakázky. Původní servisní smlouva byla s toutéž firmou uzavřená v roce 2006 a její hodnota na čtyři roky činila zhruba 18 milionů korun. Dle nové smlouvy z roku 2012 dosahuje cena za základní podporu přibližně 2,4 milionu korun měsíčně (tedy za dva roky zhruba 57 milionů).

V každém případě Rada hlavního města měla podle České pozice při schvalování dne 3. dubna 2012 k dispozici posudek advokátní kanceláře Abbot Legal, který říká, že „uvedená veřejná zakázka je zadávána v souladu se Zákonem o veřejných zakázkách.“  

Zdroje: