Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Další skandál Kalouska kolem hazardu? Véčka čekají na vysvětlení

Další skandál Kalouska kolem hazardu? Véčka čekají na vysvětlení
zdroj: tisková zpráva

Vláda přerušila projednávání nového loteriního zákona, který má opět změnit pravidla podnikání na trhu loterií a jiných podobných her. Norma především staví takzvané videoloteriní terminály, dosud podléhající zvláštnímu režimu, na roveň klasickým a mnohem méně ziskovějším výherním hracím přístrojům.

Vláda přerušila projednávání nového loteriního zákona, který má opět změnil pravidla podnikání na trhu loterií a jiných podobných her. Norma především staví takzvané videoloteriní terminály, dosud podléhající zvláštnímu režimu, na roveň klasickým a mnohem méně ziskovějším výherním hracím přístrojům. Proti návrhu ostře protestují vládní Věci Veřejné. Resort financí totiž v rámci sjednocení pravidel nastavil podstatně vyšší maximální povolené sázky i limit, kolik lze na jednom přístroji prohrát za hodinu. Společensky výrazně nebezpečnějšími se tak stanou i klasické automaty.

S návrhem však nesouhlasí ani loterijní společnosti, avšak ze zcela jiného důvodu. Potvrzuje to výkonný ředitel největšího profesního sdružení SPELOS Petr Vrzáň. ,„Nový zákon je nadbytečný. Je předkládán ze setrvačnosti jako výsledek plánu legislativních prací vlády již z roku 2005 a vůbec nerespektuje fakt, že letos v lednu nabyly účinnosti hned dvě novely loterijního zákona, které nejenom že uspokojily požadavky obcí, ale naplnily i dodatek koaliční smlouvy ve smyslu zdanění. Obě normy navíc začaly platit téměř bezodkladně, což je zcela nevídané a tudíž se provozovatelé neměli možnost na změny v rámci svých provozů vůbec připravit. Domnívám se, že provozovatelé sázkových her by měli dostat čas nejméně do konce roku 2014, do kdy platí tříleté přechodné období pro stávající povolení , a ne být vystavováni okamžitě dalším změnám,“ uvedl zástupce sdružení SPELOS.

Nový zákon má ambici sjednotit dva typy herních automatů na jediné tzv. technické výherní zařízení obsluhované přímo hráčem. Určuje také nová pravidla procesu povolování umístění automatů v obcích. Naprostou novinkou je pak povinnost provozovatele heren monitorovat herní návyky jednotlivých návštěvníků a v případě, že hráč začíná vykazovat známky gamblerství, poskytnout preventivní pomoc například v podobě hráčem zvoleného maximálního denního limitu sázky nebo zprostředkování kontaktu na poradnu pro gamblery. Otázkou však zůstává realizace a efektivita těchto opatření v praxi.