Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Další stávka v dopravě zatím nehrozí. Odboráři mají jiný plán

Další stávka v dopravě zatím nehrozí. Odboráři mají jiný plán
zdroj: Mediafax

Další stávka v dopravě nehrozí. A to ani přesto, že páteční výrok premiéra Nečase vyzdvihuje vítězství koaličního kabinetu nad odboráři s tím, že se podařilo přesvědčit váhající koaliční partnery k urychlení reforem.

ParlamentnímListům.cz to řekla jedna z nejvýraznějších osobností spojených se čtvrtečním zastavením veřejné dopravy v ČR, šéf Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek.

Vlaky a pražské metro se sotva rozjely po svých pravidelných trasách po čtvrteční stávce, spor mezi koaliční vládou a odboráři ale neutichá, právě naopak. Odboráři chápou události uplynulého týdne jako své vítězství. Stejně tak ale vnímá situaci druhá strana. Podle vyjádření premiéra Petra Nečase jde o vítězství kabinetu v tom smyslu, že došlo k jeho stmelení. Ti, kdož váhali s urychlením reformních vládních kroků, prý akce dopraváků přesvědčila k tomu, že je třeba výrazně přidat.

Pokud jednání nevyjde, zkusíme zlobbovat koaliční poslance

"To musí být tedy pěkný bordel ve vládě, pokud potřebovali odbory k tomu, aby začali konečně něco dělat a zrychlili, to je síla," komentuje pro ParlamentníListy.cz výrok premiéra Dufek. Rozhodně ho ale nechápe jako něco, co by mělo odboráře dotlačit k další nátlakové akci proti Nečasově kabinetu.

Celý článek na ParlamentniListy.cz