Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Dárci politických stran. Firmy, které dají všem, i nebývalá štědrost pro blízké Miloše Zemana

Dárci politických stran. Firmy, které dají všem, i nebývalá štědrost pro blízké Miloše Zemana
Prezident Miloš Zeman | zdroj: Profimedia

Pokud by se podle výše darů, které od firem v posledním roce dostaly jednotlivé politické strany, dal odhadovat výsledek voleb, mohli bychom očekávat koalici ANO, ODS, STAN a – překvapivě – Strany práv občanů.

Realita bude sice jiná. V kontrastu ke svým volebním neúspěchům i nevalným preferencím však přesto SPO, strana spojená s prezidentem Milošem Zemanem, patří mezi nejštědřeji obdarovávaná uskupení.

Mezi roky 2012 – 2016 jí finanční příspěvek poukázalo hned 121 firem. Řada z nich má významnou část svého byznysu spojenou s působením v Rusku a v Číně – Sigma Group, Dako-cz nebo Ray Service.

Poslední jmenovaná dala "Zemanovcům" od roku 2012 celkem 6,6 milionů korun. Štědrá je i firma Carolas s předmětem podnikání pekařství, cukrářství. Ta dala vloni SPO 1,5 milionu korun. Směnárna Cash Point poslal mezi lety 2012 – 2016 celkem tři miliony.

Obchod s vojenským materiálem

Ray Service se na webu prezentuje hlavně jako výrobce kabelových svazků a elektronických zařízení. V předmětu podnikání má však i "provádění zahraničního obchodu s vojenským materiálem".

Zajímavá je i firma Dako-cz. Ta v letech 2013 a 2014 poslala v součtu 3,5 milionu korun. Jako člen představenstva v ní figuruje Alexandr Beljajev, potomek carského důstojníka, přítel Roberta Fica, muž, který se zná se s Vladimirem Putinem, začínal podnikat s Andrejem Babišem a ovládl strojírenství na Slovensku. Beljajev je známý jako spojka střední Evropy s Ruskem.

Firma má v popisu činnosti mimo jiné "vývoj, výroba, opravy, úpravy, přeprava, nákup, prodej, půjčování, uschovávání, znehodnocování a ničení zbraní".

Jak jako první upozornil týdeník Ekonom, mezi dárci SPO je s 200 tisíci korun i firma Liglass Trading, která hrála hlavní roli v nedávné kyrgyzské kauze hydroelektráren a již osobním dopisem podpořil hradní kancléř Vratislav Mynář.

U některých dalších sponzorů se vlastnictví firmy nedá dohledat, protože spadají pod anonymní struktury sídlící mimo jiné na Kypru.

Za letošní rok, a s končícím mandátem prezidenta Zemana, se zatím veškeré dary pro SPO jen těsně přehouply přes milion korun.

Faktickým vítězem v popularitě mezi firmami – vyjádřeno penězi – je jednoznačně hnutí ANO. To dostalo vloni přes 17 milionů korun v součtu od 253 firem. Zdaleka ne všechny patří do holdingu Agrofert (Kostelecké uzeniny, Deza a řada dalších) – mezi dárci figuruje například velkoobchod nápojů Elko, inženýrská společnost Noen, Brano Group nebo Kofola a Eltodo.

Mezi donory Babišova hnutí je i developerská společnost Passerinvest miliardáře Radima Passera – ta vyniká tím, že v posledních pěti letech finančně podpořila široké spektrum stran. Vedle ANO též KDU-ČSL, ČSSD, TOP 09 a STAN.

V roce 2017 však finanční přízní poctila 500 tisíci jen ANO 2011 vládnoucí Praze.

Pro úplné zobrazení rozklikněte Štědrost firem k politickým stranám | zdroj: Dotační-parazit.cz

 

 

 

 

 

 

 

Na tabulce je mimo jiné patrný propad obliby ODS. V době, kdy byla v roce 2012 ještě vládní stranou, poslaly jí nejrůznější firmy v součtu přes 32 milionů korun. Vloni nedostala ani třetinu této sumy.

Podobný propad přízně zaznamenala i ČSSD. Vysoké příjmy u STAN zkresluje převod peněz, jež v rámci přerozdělení státního příspěvku za mandáty posílala "Starostům" TOP 09.

Na pár kliknutí 

Pátrání mezi firemními dárci nyní výrazně usnadňují hned dva projekty. Nový je Dotační parazit – za ním stojí nezisková organizace Centrum of Excelence for Good Governance a auditor a bývalý náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht.

Webová aplikace nabízí snadné vyhledávání mezi příjemci i poskytovateli dotací z veřejných rozpočtů i ověření toho, zda příjemci dotací poté poskytují finanční dary politikům či stranám.

Náklady na vytvoření aplikace vyšly na 140 tisíc korun bez DPH. Obsahuje data od roku 1998 dodnes, a to od všech státních úřadů, jež dotace poskytují. "Zatím tam chybějí dotace obcí a krajů," shrnuje Wagenknecht.

Druhým projektem jsou Politické finance, které již v roce 2014 spustilo Centrum aplikované ekonomie, respektive datový expert Jiří Skuhrovec.

Napsal Robert Břešťan pro Ústav nezávislé žurnalistiky 

 

Zdroje: