Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Děláte z toho bramboračku, paní moderátorko. Jakl na Primě opět vysvětloval amnestii

Děláte z toho bramboračku, paní moderátorko. Jakl na Primě opět vysvětloval amnestii
Ladislav Jakl, tajemník exprezidenta Klause | zdroj: Mediafax

Hosty pořadu Partie v televizi Prima Family k tématu amnestie dnes byli bývalý poradce prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl, bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf a Radim Bureš z Transparency International ČR. Jakl se zastával prezidentské amnestie a kritizoval čtyři měsíce jednostranného informování o ní.

Ladislav Jakl, po úvodní reportáži, kde byly zmíněny nejkřiklavější důsledky abolice, řekl, že amnestie je institut, se kterým se nesmí plýtvat. Sám Jakl se prý amnestií zabýval mnoho let a z vlastního zájmu oslovil mnoho odborníků a požádal je o názory, případně podklady. Byl mezi nimi i Pavel Hasenkopf, právník Zdeněk Koudelka i všichni ministři spravedlnosti před tím současným – tedy Pavlem Blažkem. Nešlo ale o jednotlivé verze amnestií pro prezidenta.

Děláte z toho bramboračku

Ladislav Jakl je přesvědčen, že amnestie byla správná. Jakl upozornil, že Václav Klaus vyhlásil pouze jedinou amnestii, a naproti tomu Václav Havel udělil celkem čtyři a všechny obsahovaly abolici.  Podle Jakla není vinou amnestie, že v některých případech soudci a vyšetřovatelé nebyli schopni, ani po třeba 19 letech, případné pachatele usvědčit. Dále uvedl, že abolice se tentokrát týkala pouze 450 případů a z toho pouze 18 se týká těch kritizovaných případů, kdy šlo o závažnou hospodářskou trestnou činnost.

Pořad Partie dnes moderovala Lenka Pastorčáková a stále hledala autora amnestie. Ladislav Jakl byl nespokojen a řekl: „Způsob, jakým se ptáte, z toho dělá bramboračku. Zeptejte se mě, jak vznikala amnestie, a já vám to řeknu.“ Jakl pak zopakoval, že zhruba od listopadu se téměř denně scházeli nejbližší spolupracovníci spolu s prezidentem a vzrušeně debatovali o parametrech amnestie.  „Nerozumím tomu, proč kancléř Mynář označil pana Hasenkopfa za autora amnestie. Pan Hasenkopf skutečně autorem není a ani se nepodílel na jejím vzniku,“ řekl mimo jiné Jakl.

Nejhorší dopad je na společenskou atmosféru

Radim Bureš z Transparency International řekl, že se domnívá, že právě oněch osmnáct případů závažné hospodářské trestné činnosti převáží všechny ostatní případy. I když možná amnestie v těch dalších byla v pořádku. Podle Bureše je nejzávažnějším dopadem amnestie právě dopad na společenskou atmosféru. Kdy se ukazuježe závažná trestná činnost, propletená s politikou, nebude potrestána.

Zdroje: