Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Demokraté podle Trumpa vědí, že ho neporazí ve volbách, proto volají po ústavní žalobě

Demokraté podle Trumpa vědí, že ho neporazí ve volbách, proto volají po ústavní žalobě
Americký republikánský prezident Donald Trump | zdroj: Profimedia

Prezident USA Donald Trump se v pátek na twitteru ohradil proti výzvám některých demokratů, aby hlava státu čelila ústavní žalobě vedoucí ke zbavení funkce. Takzvaný impeachment demokraté podle Trumpa chtějí jen kvůli tomu, že ho v prezidentských volbách v roce 2020 nemohou porazit.

"Jak obžalujete prezidenta, který zvítězil v možná těch největších volbách všech dob, neudělal nic špatného (žádná spolupráce s Ruskem, demokraté byli ti, kdo s ním spolupracovali), má za sebou nejúspěšnější první dva roky než jakýkoli jiný prezident a je tím nejpopulárnějším republikánem ve stranické historii?" napsal Trump.

V dalším tweetu pak poznamenal, že demokraty k impeachmentu vede vědomí, že v roce 2020 v prezidentských volbách nemohou vyhrát. "Příliš mnoho úspěchů," dodal Trump na svou adresu.

Zatímco nová demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová o možnosti zahájení procesu impeachmentu hovoří zdrženlivě, nejméně dva demokratičtí kongresmani, Brad Sherman z Kalifornie a Al Green z Texasu, by s ústavní žalobou na prezidenta souhlasili. Oba se žalobu snažili prosadit již v letech 2017 a 2018, ale sněmovní republikáni tehdy s pomocí dalších demokratů návrh zablokovali.

Sama Pelosiová impeachment neodmítá, tvrdí ale, že je to velmi kontroverzní krok, který vyžaduje podporu obou stran. Uvedla také, že je nejprve nutné počkat na výsledek práce zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který prověřuje ruskou roli v prezidentských volbách v USA. Mueller své pátrání zaměřil na Trumpův štáb, což prezident tvrdě kritizuje. Volební spolupráci s Moskvou Trump důrazně odmítá.

Obžalovat amerického prezidenta je v pravomoci Sněmovny reprezentantů, která je po loňských listopadových volbách pod kontrolou demokratů. Kongresmanům k takovému kroku stačí prostá většina. Následně případ v roli soudce přebírá Senát, ve kterém mají většinu republikáni. K uznání viny v Senátu, a tím zbavení prezidenta úřadu, je potřebná dvoutřetinová většina.

Zdroje: