Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Den, kdy skončila Velká válka

Den, kdy skončila Velká válka
Oslavy ve Washingtonu. | zdroj: Profimedia

Před stoletím bylo podepsáno příměří konfliktu, který si vyžádal miliony obětí, spoustu utrpení a zasáhl téměř celý svět. Jedenáctého listopadu 1918 nedaleko francouzského města Compiégne ukončili zástupci spojenců a německé delegace boje takzvané Velké války, později nazvané první světová. 

Stalo se tak po páté hodině ranní, s tím, že příměří mělo platit od 11 hodin téhož dne. Již 3. listopadu válka skončila pro - tehdy už prakticky neexistující - Rakousko-Uhersko, a to podepsáním příměří ve Villa Giusti. 

Německá delegace přijela na místo už 8. listopadu. Zatímco velitelem dohodových vojsk byl francouzský maršál Ferdinand Foch, jako hlava německé delegace dorazil politik a novinář Matthias Erzberger. Během jednání prý Foch nereagoval na jeho pokus potřást si rukou.

Příměří bylo následně několikrát prodlouženo a úplnou tečku za válkou učinil až podpis mírové smlouvy ve Versailles v červnu 1919, která byla následně ratifikována 10. ledna 1920 Společností národů. 

Mírové podmínky pro Německo znamenaly razantní redukci armády, ztrátu kolonií, části území a množství vojenské techniky, zákaz spojit se s Rakouskem i vysoké válečné reparace. 

Během první světové války bylo zabito téměř 10 milionů vojáků. Odhady o počtu zraněných se pak pohybují kolem 20 milionů. Zemřelo zhruba osm milionů civilistů, například i v důsledku hladu či nemocí. S obdobím konfliktu je ostatně spojena též epidemie španělské chřipky, kde k vysokému počtu obětí přispěly i útrapy války. 

Během války skončily monarchie v Rusku i Německu, rozpadlo se Rakousko-Uhersko, Osmanská říše byla v troskách. Vznikla však také řada nových států, včetně Československa, a krvavý konflikt přinesl též spoustu technických novinek. 

Zároveň však po něm, krom mrtvých, zůstali i lidé, kteří se s válečnými hrůzami vyrovnávali velice dlouho. A mnohdy se jim to nepodařilo vůbec. 

Zdroje:
Profimedia, Vlastní, Wikipedia.org, mzv.cz