Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Deník Anny Frankové psal prý i její otec. Prodlouží to autorská práva

Deník Anny Frankové psal prý i její otec. Prodlouží to autorská práva
Autorská práva k Deníku Anny Frankové měla vypršet počínaje 1. lednem příštího roku, zřejmě se tak nestane | zdroj: Profimedia

Fond Anny Frankové se brání vypršení autorských práv na Deník Anny Frankové tvrzením, že jeho spoluatorem je její otec Otto. Volné šíření by jinak bylo možné už od příštího roku, tedy 70 let po smrti dívky. Její otec zemřel až v roce 1980, platnost autorských práv se tak v Evropě prodlouží až do roku 2050.

Rozhodnutí fondu sklidilo veřejnou kritiku, zejména proto, že označení Annina otce za spoluatora narušuje autenticitu zápisů a opět vyvolává historickou otázku, kdo vlastně vzpomínky sepsal. 

Podle Agnès Tricoirové, pařížské právničky specializujícího se na duševní vlastnictví, by si měl tedy fond ještě své rozhodnutí řádně rozmyslet. "Pokud bude na svých argumentech trvat, znamená to, že celé roky lhal o tom, že jediným autorem díla je Anna Franková," řekla listu The New York Times. 

Nečekaný krok naruší plány řady vydavatelství, která zamýšlela deník po vypršení práv vydat. Ozvalo se proti tomu také muzeum v Domě Anny Frankové, které už roky připravuje digitalizovanou verzi rukopisů. Takhle by za její zveřejnění muselo Fondu platit.

A právě finanční stránka je podle kritiků hlavním důvodem, proč se fond založený Ottou Frankem snaží svá práva ke knize udržet. Ten se tomu ale brání. "Byla to mladá dívka, zemřela ani ne v 16 letech. Naším úkolem je ji chránit a vyhnout se zneužití jejího jména," uvedl člen představenstva nadace Yves Kugelmann. 

Na tom, že je Otto Frank spoluatorem, trvá. Podle nadace editací, výběrem a spojováním jednotlivých částí deníků vytvořil unikátní "koláž", která vyžaduje vlastní autorskou ochranu. Obdobným příkladem je vydání rozšířeného vydání, které v roce 1991 připravila Mirjam Presslerová.

Teoreticky tak budou být deníky šířené až 70 let po smrti Presslové, která je ale stále naživu. Obdobným postupem, tedy přidáním části obsahu a následným prodloužení duševního vlastnictví, může Fond práva prodlužovat o desítky let.

Zdroje:
The New York Times