Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Oblačno

Detektivové dešifrovali část hovorů Nečasové s Rittigem

Detektivové dešifrovali část hovorů Nečasové s Rittigem
Ivo Rittig a Jana Nečasová (dříve Nagyová) | zdroj: isifa/MAFRA/Michal Šula

Jana Nečasová (dříve Nagyová) komunikovala s Ivo Rittigem i pomocí speciálního šifrovacího telefonu. Domnívali se proto, že jsou neodposlouchávatelní. Podle zjištění Práva se však detektivům podařilo část rozhovorů dekódovat a prolomit tuto bariéru.

Sobotní Právo se věnuje komunikaci mezi Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) a kontroverzním lobbistou Ivo Rittigem. Řešili toho spolu pravděpodobně mnoho, protože kolem Rittiga podle vyšetřovatelů olomouckého vrchního zastupitelství fungovala rozsáhlá klientelistická síť. Ta prý i díky vlivu Nečasové na Úřadu vlády a jejího tehdejšího blízkého přítele premiéra Petra Nečase (ODS) zasahovala do rozhodování veřejných zakázek, obsazování postů v orgánech státem ovládaných společností nebo přímo ve státní správě. Prostřednictvím pražského svrchního zástupce Libora Grygárka i do vyšetřování citlivých kauz.

Není tedy divu, že své telefonické rozhovory nechtěli mít odposlouchávané a snažili se takovou možnost vyloučit. Proto si obstarali šifrované telefony, které se obecně považují za neodposlouchávatelné. Právo však přišlo s informací, že detektivům se podařilo prolomit část šifrovaných telefonních hovorů mezi Nečasovou a Rittigem. Deníku to potvrdil dobře informovaný zdroj blízký vyšetřování. Pro detektivy je dekódování rozhovorů velkým úspěchem. V celé skupině prý bylo speciálních telefonů více a většinou je sháněl Rittig.

Nagyová údajně patřila k hlavním členům celé skupiny a policie do ní prý zahrnula například Rittigova poradce Tomáše Jindru a právníky z advokátní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta a Partners) nebo bývalého náměstka ministra vnitra Michala Moroze.

Zdroje: