Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Dětem rodiče helmu nasadí, sami ale příkladem nejdou

Dětem rodiče helmu nasadí, sami ale příkladem nejdou
zdroj: tisková zpráva

Kromě helmy a chrániče páteře nezapomeňte ani na kvalitní cestovní pojištění. Jak se na sjezdovkách chránit správně? Přečtěte si v článku.

Úrazy hlavy a páteře patří mezi nejzávažnější poranění z lyží a často mívají trvalé následky. Přesto dospělí Češi opomíjí důležitost ochranného vybavení a zbytečně riskují. Přitom během právě probíhajících jarních prázdnin, evidují pojišťovny nejvíce škod.

V únoru, na který letos připadá i největší část jarních prázdnin, vyráží na hory nejvíce lidí za celou zimu. Podle aktuálního průzkumu společnosti NMS pro ERV Evropskou pojišťovnu je to 52 % lyžařů. Kvůli zvýšenému počtu lyžařů dochází na sjezdovkách k nejvíce srážkám, které jsou jednou z příčin nejvážnějších úrazů. Jedná se zejména o zranění hlavy a páteře. Zvláště v tomto období je tedy velmi důležité, aby lyžaři nepřeceňovali své dovednosti a byli během lyžování obezřetní. Řadě nehod se také dá vyhnout dodržováním 10 základních pravidel FIS a především používáním helmy a chrániče páteře.

Zejména u dětí je nezbytné, aby na svah vždy vyrazily s tímto vybavením. To samé platí i pro dospělé. Zatímco jako rodiče jsou Češi v tomto ohledu zodpovědní a v zahraničí nepotkáme dítě bez helmy, sami příkladem nejdou a zbytečně hazardují. Podle aktuálního průzkumu společnosti NMS pro ERV Evropskou helmu vždy nasadí jen 7 z 10 dospělých Čechů. 17 % ji nenosí nikdy a 1 z 10 pak helmu používá jen občas, a to zejména v zahraničí.

páteřáky je situace ještě o dost vážnější. Vždy ho používá jen každé čtvrté dítě a mezi dospělými pouze 1 z 10. Vůbec ho přitom nenosí 75 % dospělých Čechů. Právě poranění hlavy, páteře, a to nejen obratlů, ale také míchy, patří spolu se zlomeninami končetin a zhmožděninami mezi častá zranění, někdy i s velmi vážnými následky.

Mimo helmu a páteřák je také důležité dbát na stav vybavení a fyzickou přípravu. Nesprávně seřízené lyže jsou totiž příčinou každé šesté nehody. Obzvláště před první jízdou je pak důležitá alespoň lehká rozcvička, na kterou ale zapomíná celých 59 % lyžařů. Horská služba dále apeluje na rodiče, aby své děti oblékali do výrazných barev nebo je vybavili reflexními prvky, díky kterým jsou na sjezdovce více viditelné pro ostatní lyžaře.

Nepodceňujte cestovní pojištění

Pokud vyrážíte na hory do zahraničí, je nutné si uvědomit, že v místních střediscích je většina klinik soukromá, a nelze v nich tedy uplatnit EHIC kartu. Oproti tomu cestovní pojištění pokryje veškerá ošetření, transporty, spoluúčasti či repatriaci. Při jeho výběru je nejdůležitější klást důraz na to, aby obsahovalo kvalitní asistenční službu. Nezbytným parametrem je také pojištění odpovědnosti, které vás ochrání v případě, že na svahu srazíte jiného lyžaře.

Zdroje:
komerční sdělení / PR