Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Do roku 2050 se hlavním zdrojem elektrické energie stane slunce

Do roku 2050 se hlavním zdrojem elektrické energie stane slunce
Fotovoltaické panely | zdroj: ThinkStock

Zapomeňte na jaderné elektrárny. Do roku 2050 by se hlavním zdrojem elektřiny mohlo stát slunce, uvedla Mezinárodní energetická agentura (IEA). Solární fotovoltaické panely jsou totiž od roku 2000 nejrychleji rostoucí technologií obnovitelných zdrojů energie na světě.

Podle zprávy by solární fotovoltaické systémy mohly mít v roce 2050 podíl na výrobě elektřiny až 16 procenta a solárně-termální systémy dalších 11 procent.

"Rapidní pokles nákladů na fotovoltaické moduly a systémy v posledních několika letech otevřel nové perspektivy pro využití solární energie jako hlavního zdroje elektřiny v příštích letech a desetiletích," prohlásila generální ředitelka IEA Maria van der Hoevenová.

Výroba elektřiny ze slunce má však na celosvětové kapacitě výroby elektřiny stále velmi nízký podíl, necelé jedno procento.

Hlavní podíl na expanzi fotovoltaických systémů má mít podle IEA Čína, za ní budou následovat Spojené státy. V případě solárně-termálních systémů se čeká největší růst v USA, ale také v Africe, Indii a na Blízkém východě, napsala agentura Reuters.

Zdroje: