Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Drábek: Deficit důchodového účtu bude astronomický

Drábek: Deficit důchodového účtu bude astronomický
zdroj: Mediafax

Až začátek nového roku si dva členové vlády i její šéf vybrali k tomu, aby veřejnosti sdělili, že letos opravdu bude hůř. Ministr financí Miroslav Kalousek předpokládá, že výkon tuzemské ekonomiky letos klesne až o dvě procenta. Podobně uvažuje premiér Petr Nečas a ministr práce Jaromír Drábek avizuje historicky rekordní deficit důchodového účtu pro rok 2012.

Nebude nám ani trochu dobře, přiznává zkraje letošního roku jeden člen vlády za druhým. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek v pořadu Hydepark na ČT24 uvedl, že důchodový účet pro rok 2012 se dostane do historicky rekordního deficitu a skončí se ztrátou až 40 miliard korun. Deficit nepokryje ani zvýšení nižší sazby DPH z 10 na 14 procent, které vynese jen 22 miliard.

„V roce 2011 byl deficit důchodového účtu přibližně 30 miliard korun. V letošním roce se, bohužel, předpokládá, že deficit důchodového účtu bude přibližně 40 miliard korun. To znamená, že pokud se zvýšením DPH vybere 25 miliard korun, tak to nebude stačit ani na pokrytí toho deficitu,“ poznamenal ministr Drábek.

Celý článek naleznete na ParlamentníListy.cz