Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Důchodci děkují Drábkovi za podraz: Pro důchody pojedou až 20 km

Důchodci děkují Drábkovi za podraz: Pro důchody pojedou až 20 km
Ministr Jaromír Drábek | zdroj: Mediafax

Dobám, kdy penzisté dostávali důchody od poštovní doručovatelky přímo ve svém bytě či si pro ně chodili na poštu, zřejmě odzvonilo. Teď se pro ně cesta za ziskem zasloužené penze může v mnoha případech proměnit až v celodenní výlet.

V Česku existuje zhruba dvě stě padesát obcí, které mají bankomat České spořitelny dále než 10 kilometrů. V současné chvíli hrozí, že vyplácení důchodů a sociálních dávek bude probíhat právě skrze tuto banku.

Nejhůře je na tom Šafov v Jihomoravském kraji, místní mají nejbližší bankomat ČS 20 kilometrů daleko v Jemnicích. Podobně jsou na tom penzisté v Horní Plané, Slezských Pavlovicích nebo v Bezdružicích v Plzeňském kraji, kteří si zřejmě pro svůj důchod budou chodit či jezdit také okolo dvaceti kilometrů.

Šéf sněmovního sociálního výboru, Martin Vacek z Věcí veřejných s podobnou "reformou" zásadně nesouhlasí. "Ministr práce a sociálních věcí za TOP 09 několikrát veřejně na sněmovně prohlásil a na výboru opakoval, že dostupnost je pro něj prioritou. Sám jsem jej k tomuto závazku vyzýval," uvedl pro ParlamentníListy.cz Vacek s tím, že ministr by měl být konfrontován s nedodržením svých slibů.

 

Zdroje: