Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

'Džihádista John' je londýnský programátor Mohammed Emwazi

'Džihádista John' je londýnský programátor Mohammed Emwazi
Džihádistou Johnem je Londýňan Mohammed Emwazi | zdroj: AFP PHOTO / HO / SITE INTELLIGENCE GROUP

Maskovaný islámský bojovník s britským přízvukem, který vystupuje na videích se zajatci Islámského státu, známý jako "Džihádista John" má už zřejmě jméno. Podle britského zpravodajského serveru BBC jde o Brita narozeného v Kuvajtu Mohammeda Emwaziho.

Podle BBC znaly bezpečnostní služby jméno vraha zajatců už delší bodu, ale z taktických důvodů ho tajily. Údajně se o něm ví, že je mu zhruba kolem 27 let a předtím, než se přidal k hnutí Islámský stát, bydlel v západním Londýně.

Další informace doplnil deník Washington Post, kterému Emwaziho přátelé řekli, že pocházel z bohatší rodiny a na univerzitě ve Westminsteru vystudoval programátorství. Předpokládá se, že v roce 2012 odjel do Sýrie, kde se přidal k islamistům z hnutí.

Emwazi se poprvé na videích Islámského státu objevil loni v srpnu, a to v příspěvku zachycujícím popravu amerického novináře Jamese Foleyho. Nechyběl ani na videích z poprav jiných zajatců, například dalšího novináře Stevena Sotloffa, humanitárních pracovníků Davida Hainese a Abdula-Rahmana Kassinga či minulý týden na videích s japonskými rukojmími.

Zdroje:
BBC