Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Ekologické vytápění dřevem potřebuje nový kotel a suché dřevo

Ekologické vytápění dřevem  potřebuje nový kotel a suché dřevo
zdroj: tisková zpráva

Škodlivé emise pocházející z vytápění domácností tuhými palivy stále výrazně přispívají ke znečišťování ovzduší. Na vině je zejména alarmující počet nevyhovujících kotlů 3. třídy v domácnostech. Pomoci má zákon, který od roku 2022 provoz kotlů 3. třídy zakáže. Odborníci proto apelují na spotřebitele, aby přistoupili na výměnu nevyhovujících topných zařízení co nejdříve.

Dřevo jako nejekologičtější tuhé palivo
Nejproblematičtějším zdrojem vytápění je jednoznačně nekvalitní uhlí, které produkuje zdaleka nejvíce škodlivin z dostupných tuhých paliv. Není proto divu, že v některých obcích je vzduch znečištěn více než ve velkoměstech. Na druhé straně správně vysušené dřevo a produkty z něj jsou na tom, co se týče emisí, nesrovnatelně lépe.

Dřevo se řadí mezi obnovitelné zdroje, kterého je v České republice v tuto dobu dokonce nadbytek. Pokud přejdete z uhlí na dřevo, zbavíte se rovněž nepříjemného černého popílku, který je v domácnostech vytápějících tímto zdrojem takřka všudypřítomný. Ti, kteří se rozhodnou pro výměnu kotle, mohou zažádat o dotace a bezúročné půjčky na moderní kotle, které jednotlivé kraje nabízí. Modernizace vytápění rozhodně nemusí vysát rodinný rozpočet tak, jak se mnozí spotřebitelé obávají.

Přechod na nový kotel = nová komínová vložka
Při přechodu na moderní spotřebič nelze opomenout komín, který je většinou nutné nově vyvložkovat, případně pořídit nový. Vyvložkování stávajícího komína je rozhodně cenově schůdnější variantou. Lídr na trhu s komínovými systémy - společnost Schiedel nabízí několik typů keramických a nerezových komínových vložek vhodných k rekonstrukci. Z flexibilní nerezové varianty Schiedel Tecno Flex je možné vytvořit i uhýbanou spalinovou cestu.

99296574_10156964723317121_7239815711311265792_o zdroj: tisková zpráva

Nová spalinová cesta jedině z nerezu
Pokud je nezbytné přistoupit k výstavbě zcela nové spalinové cesty, je dobré sáhnout po lehkém nerezovém komínu. Ty jsou sice o něco dražší, než stavebnicové typy, ale zákazník výrazně ušetří při výstavbě. Ta je rychlá, komín lze kotvit přímo na fasádu, tak aby se chod domácnosti narušil pouze minimálně. Z nabídky společnosti Schiedel je možné vybrat buď variantu ICS, případně komín Scheidel Permeter Smooth Air, který můžete uplatnit i v nízkoenergetických domech. Jako jediný nerezový komínový systém na českém trhu přivádí vzduchu potřebný k hoření meziprostorem komínového pláště. Komín je navíc velmi elegantní, bez viditelných spojů a je dodáván samostatně, nebo s krbovými kamny Sirius.

Komín a krb v jednom
Krbová kamna Sirius v sobě dokonale mísí estetiku a funkčnost. Každý detail je doveden do naprosté technické dokonalosti. Kamna jsou vybavena tzv. triple- air konektivitou. To znamená, že je možné, je napojit na spalovací vzduch a komínové těleso třemi způsoby - shora, zezadu ale i spodem, např. prostorem pod podlahou. Vysoká účinnost celého systému je samozřejmostí. Minimum spotřebovaného dřeva zajistí maximální tepelnou pohodu.

Zdroje:
Inzerce