Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Elitní ekonom: Investice do ekonomiky je dost zoufalé rozhodnutí

Elitní ekonom: Investice do ekonomiky je dost zoufalé rozhodnutí
zdroj: tisková zpráva

ROZHOVOR Snahu vlády najednou investovat peníze do ekonomiky považuje známý ekonom Pavel Kohout za „dost zoufalé rozhodnutí“. Naopak důchodová reforma, navzdory některým drobným nedostatkům, podle jeho názoru stále patří mezi to nejlepší, co se Nečasově vládě povedlo.

„Náklady zaplatí finanční společnosti, v tomto směru se vláda a koalice zachovaly téměř antikapitalisticky,“ řekl v rozhovoru ParlamentnímListům.cz. Nevěří, že by sociální demokraté po svém nástupu do vlády druhý pilíř zrušili, jak dnes hrozí. „Sociální demokraté nemají ve zvyku chodit daleko pro silná slova, ale nevěřím, že by byli takto pošetilí,“ uvedl renomovaný ekonom.

Vláda se rozhodla, že bude v druhé půlce svého vládnutí méně strašit nutností úspor a víc rozdávat. Chce investovat peníze, aby povzbudila českou ekonomiku. Někteří ekonomové kritizují, že najednou jsou peníze na rozdávání, přitom zvýšení DPH ministr financí zdůvodňoval jako nezbytný krok, bez něhož by deficit státního rozpočtu vzrostl nad tři procenta. Je to od vlády správné rozhodnutí?

Je to ve skutečnosti dost zoufalé rozhodnutí. Mám obavy, že jeho motivem byly spíše nevalné výsledky koaličních stran v posledních volbách než skutečná ekonomická úvaha a strategie. Peníze na rozdávání pochopitelně nejsou. Zvýšení DPH je samo o sobě mírně řečeno kontroverzním krokem. Zvyšovat výdaje a současně zvyšovat daně, to je trochu zvláštní logika.

Jedním z prorůstových opatření má být i program Nová zelená úsporám, do něhož chce stát nalít 28 miliard korun. Přispěje to podle Vás k oživení české ekonomiky?

Existuje jen jediné opatření pro podporu hospodářského růstu: neházet lidem klacky pod nohy. Lití peněz kamkoli není dobré v současné situaci. Nejsme v roce 1931, kdy podobné zoufalé akce by bývaly možná mohly něco zachránit. Dnes jsme v jiné situaci.

Zdroje: