Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Evropské vánoční trhy lákají na kouzelnou atmosféru i dobroty

Evropské vánoční trhy lákají na kouzelnou atmosféru i dobroty
Drážďanský Śtrýclmarkt | zdroj: Profimedia

Nastal advent a s ním i čas vánočních trhů, jejichž obliba každoročně roste. Pokud letos nechcete zůstat jen v české kotlině, máte opravdu z čeho vybírat: Co třeba nejstarší německý trh v Drážďanech, majestátní Vídeň nebo romantickou Paříž?

Pohádkové Drážďany

Sázkou na jistotu jsou adventní trhy v německých Drážďanech, které mají hned několik "nej". Tím hlavním je bezesporu krátká vzdálenost: cesta autem či autobusem z Prahy trvá jen hodinu a půl a vlakem něco málo přes dvě hodiny. Dalším plusem je, že se tu koná hned několik trhů. Tím hlavním je Striezelmarkt (anebo chcete-li Štrýclmarkt), který zdobí téměř 15 metrů vysoká vánoční pyramida vyrobená ze dřeva. Pyramida je jakýmsi stojánkem na svíčky a patří mezi typické produkty lidového umění.

Předvánoční Drážďany Poctivý svařák v Dráždanech | zdroj: Alžběta Šírková Štrýclmarkt v Drážďanech je navíc nejstarším vánočním trhem v Německu - pořádá se tu už od roku 1434. Dnes se na trzích můžete občerstvit nejen skvělým svařeným vínem či punčem, které se podávají s čerstvým nebo sušeným ovocem. Vybrat si můžete například maliny, švestky, višně nebo meruňky. Hladový žaludek zase spolehlivě zasytí oblíbená klobása či párek. Ty si můžete dát hned na několik způsobů: jako klasický currywurst, nebo také se zelím či s křenem.

Na drážďanských trzích ale ucítíte i voňavou štolu. Jedná se o tradiční sladké vánoční pečivo s rozinkami, mandlemi, sušeným ovocem, vanilkou a rumem. Pokud rádi mlsáte, můžete zvolit variantu s marcipánem. V Drážďanech je štola natolik oblíbená, že má i svoji slavnost. Pekaři pro tuto příležitost napečou štolu o váze téměř čtyř tun, kterou pak návštěvníkům krájejí. Letos se festival štoly koná 3. prosince.

Výlet do Drážďan navíc můžete spojit s návštěvou nedalekého zámku Moritzburg, kde se natáčela pohádka Tři oříšky pro Popelku. I letos se tady koná zimní výstava kostýmů Popelky, prince a dalších známých postav. Pořadatelé mysleli i na bohatý doprovodný program včetně promítání legendárního filmu.

Předvánoční Drážďany Zámek Moritzburg | zdroj: Alžběta Šírková

Tradiční Vídeň

Nezapomenutelnou vánoční atmosféru zažijete i na trzích ve Vídni. Mezi nejnavštěvovanější patří ty před budovou radnice. Kromě stánků s tradičním zbožím a občerstvením tu najdete i kluziště pro bruslaře, horskou dráhu či ruské kolo. Kouzlo místu dodávají i nasvícené stromy před radnicí a v přilehlém parku. Zhruba ve 150 stáncích můžete zakoupit vše od řemeslných výrobků až po vánoční ozdoby a regionální delikatesy.

Pokud zatoužíte po romantice, pak zamiřte na trhy před zámkem Schönbrunn, který býval sídlem císaře Františka Josefa I. a jeho ženy Alžběty Bavorské, známé spíš jako Sisi. Krásný zámek je sice od centra trochu vzdálený, ale zase se tu nebudete tísnit v davu.

Skutečným milovníkům Vánoc je pak šitá na míru vánoční vesnička na náměstí Marie Terezie, která se nachází v muzejní čtvrti. Kromě tradičního vánočního zboží toto místo láká na řadu delikates. Vídeňané i turisté si tu pochutnávají například na plněné pečené bramboře s kukuřicí, cibulí a sýry.

Mlsné jazýčky zase potěší jablečný štrúdl s vanilkovou omáčkou nebo plněné a zdobené perníčky. 

Romantická Paříž

Adventní čas můžete strávit také v kouzelné Paříži. V okolí Eiffelovy věže je řada stánků a přímo pod slavnou památkou i ledová plocha pro příznivce bruslení. Nechybí tu ani sněžný kopec se skluzavkou pro nejmenší návštěvníky Paříže. Po sportovním výkonu, ať už na ledě či po výstupu na Eiffelovku, se můžete občerstvit francouzskou cibulačkou, palačinkami či husími játry. A místní stánky pamatují se svou nabídkou i na milovníky mořských plodů a šneků.

Největší trhy se ale konají v moderní čtvrti La Défense, kde na 10 000 m² najdete přes 300 stánků.

O vánoční trhy je ale letos ochuzena další dominanta Paříže – bulvár Champs-Elysées. Jejich pořádání zatrhla radnice, a tak se majitel Marcel Campion se svými stánky přestěhoval k Louvru do Tuilerijských zahrad.

Ať už ale narazíte na jakýkoli trh, všude vás bude doprovázet vánoční osvětlení, s nímž Francouzi opravdu nešetří. Ozářené jsou zejména ty, které se pořádají v blízkosti Eiffelovy věže, Montmartru nebo katedrály Notre-Dame.

Zdroje:
Vlastní