Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Exkluzivní 'pohled do srdcí i hlav' mladých Arabů. Co si myslí o IS a proč utíkají do Evropy

Exkluzivní 'pohled do srdcí i hlav' mladých Arabů. Co si myslí o IS a proč utíkají do Evropy
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Průzkum Arab Youth Survey s podtitulem „pohled do srdcí i hlav mladých Arabů“ otevřeně popisuje řadu problémů, jež do značné míry stojí i za uprchlickou vlnou mířící do Evropy. V okamžiku celosvětového zveřejnění můžete závěry průzkumu najít v ČR exkluzivně jen na HlídacíPes.org.

Podrobný průzkum proběhl v 16 arabských zemích letos v lednu. Mladí Arabové podle něj považují za největší hrozbu ve svém regionu Islámský stát, terorismus, ale také nezaměstnanost, sociální napětí a růst životních nákladů.

Ne Islámskému státu

Odhaduje se, že bez práce je nyní v arabských zemích 75 miliónů ze zhruba 200 miliónů mladých lidí ve věku 18 – 24 let. Právě nezaměstnanost a nedostatek možností pro životní uplatnění je podle čtvrtiny mladých Arabů hlavním důvodem, proč se podle nich ostatní muslimové přidávají k Islámskému státu.

Patnáct procent mladých Arabů má za to, že důvodem může být i nárůst vlivu západních hodnot v jejich regionu, 12 procent si myslí, že důvodem je americká Invaze do Iráku. Jakýkoli důvod pro to, aby se někdo přidal k Islámskému státu však neumí najít 25 procent mladých Arabů.

rizika Největší rizika | zdroj: Hlídací Pes

Růst vlivu Islámského státu sleduje 77 procent mladých Arabů, 50 procent to vnímá jako nejvážnější překážku budoucího vývoje.

"To, jak malou přitažlivost pro mladé lidi mají extremisté jako je Islámský stát a jak drtivá většina jich odmítá jejich metody i interpretaci islámu, je asi nejvíce potěšující část našeho průzkumu," píší v doprovodném textu autoři výzkumu.

Pozor, je tu Německo

Zajímavý pohled nabízejí odpovědi na otázku, v jaké zemi na světě by mladí lidé v arabských zemích chtěli žít, pokud by měli možnost.

Pět let v řadě jsou jasnou volbou Spojené arabské emiráty. Na druhém místě jsou Spojené státy a na třetím následuje Německo, jež se ještě v roce 2014 do první pětice "vyvolených" zemí ani nedostalo.

zeme-zaslibene V jaké zemi na světě byste chtěli žít | zdroj: Hlídací Pes

FAKTA o průzkumu: zúčastnilo se jej 3500 Arabů ve věku 18 – 24 let, 50 % mužů, 50 % žen, metoda – osobní rozhovory 

16 zemí: Bahrajn, Kuvajt, Omán, Katar, Saudská Arábie, Spojené arabské emiráty, Jemen, Jordánsko, Irák, Libanon, Palestina, Alžírsko, Egypt, Libye, Maroko a Tunisko.

 Šetření probíhalo v lednu 2016. Společnost ASDA’A BursonMarsteller průzkum zpracovává již osmým rokem.

"Když si ten výzkum přečtete pozorněji, vyplynou vám z něho i věci, které na první pohled nemusejí být úplně zřejmé, jsou ale o to zajímavější. Vedle publikovaných hlavních závěrů se tak například dozvíte, že mladí Arabové považují Spojené státy za jednoho ze tří nejdůležitějších spojenců," poznamenává k výsledkům Václav Sochor z agentury Bison & Rose, která v ČR zastupuje autory rozsáhlého průzkumu.

USA státy jsou skutečně v průměru po Saúdské Arábie a Spojených Arabských Emirátech vnímány mezi mladými v regionu jako hlavní spojenec.

Patrné jsou však značné regionální rozdíly. Celkově sice z průzkumu vychází, že USA bere jako spojence 63 procent mladých Arabů a za nepřátelský stát je považuje 32 procent (5 procent neví), v některých zemích je poměr zcela opačný.

USA-neprizel-spojenec USA jako nepřítel nebo spojenec | zdroj: Hlídací Pes

Z evropských zemí je pak na pátém místě mezi zeměmi vnímanými jako spojenecké Velká Británie, na devátém Francie a na desátém Turecko.

Raději stabilitu než demokracii

Průzkum ukazuje i to, že pět let po událostech Arabského jara by dala většina mladých v regionu přednost stabilitě před demokracií.

Vývoj je jasně patrný z následujícího grafu. Zatímco v roce 2012 důsledky arabského jara vnímalo pozitivně 72 procent mladých, dnes se jejich počet snížil na polovinu.

arabske-jaro Je v důsledku Arabské jara je arabský svět lepší? (% odpovědí ano 2012 – 2016) | zdroj: Hlídací Pes

Nadpoloviční většina (53 %) mladých v regionu souhlasí s výrokem, že „s ohledem na aktuální dění na Blízkém východě má přednost podpora stability než podpora demokracie“. Nesouhlasí s tím 28 % oslovených, 19 % neví/ není si jisto.

Na druhé straně 67 procent mladých Arabů od politických představitelů požaduje, aby více dbali na svobodu občanů, lidská práva a postavení žen ve společnosti, 17 procent s tím nesouhlasí, 16 procent neví.

zenska-prava Souhlas s výrokem: politici mají dělat více pro větší svobodu a práva žen (země s nejvyšším procentním zastoupením odpovědi ano) | zdroj: Hlídací Pes

Třetina zpráv: rodiče a přátelé

Průzkum se zaměřil i na to, z jakých zdrojů mladí Arabové získávají informace. Se 63 procent stále převládá televize, vzrůstá ale vliv on-line médií a sociálních sítí. Vysoké zastoupení (30 procent) mají "přátelé a rodina".

zdroje-informaci Zdroje informací | zdroj: Hlídací Pes

Robert Břešťan pro Ústav nezávislý žurnalistiky

Zdroje: