Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Exministr Pelikán porušil práva údajného hackera Nikulina, rozhodl Ústavní soud

Exministr Pelikán porušil práva údajného hackera Nikulina, rozhodl Ústavní soud
Exministr spravedlnosti Robert Pelikán rozhodnutí nekomentoval | zdroj: Profimedia

Údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin je od loňska v zámoří. Ústavní soud přesto vyhověl jeho stížnosti a zrušil rozhodnutí exministra spravedlnosti Roberta Pelikána o jeho vydání do Spojených států. 

Rus byl zadržen v říjnu 2016 v Česku na základě amerického zatykače. Podle amerických vyšetřovatelů se měl dopustit útoků na sociální sítě Linkedln, Formspring a webové uložiště Dropbox. 

Podle stížnosti Pelikán zvolil nezákonný postup. V té době totiž česká justice ještě řešila Nikulinův případný nárok na humanitární azyl. 

Nejvyšší správní soud později rozhodl, že se se nemohl domáhat ochrany před vydáním do třetí země. Podle stížnosti ale běžící azylové řízení bylo překážkou pro rozhodnutí o vydání. 

Případ byl ostře sledován - zároveň totiž o Nikulina žádalo i Rusko, které ho vinilo z krádeže 3450 dolarů. Střet obou žádostí provázelo napětí na politické scéně, Pelikánovo rozhodnutí později kritizovalo Rusko a kriticky se vyjádřil také prezident Miloš Zeman. 

Nikulin je v současnosti v americké vazbě, hrozí mu až 30 let vězení. Podle jeho právníka rozhodnutí českého Ústavního soudu otevírá cestu k finančnímu odškodnění. 

Zdroje: