Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Expremiér Nečas chválí Zemana a Čínu

Expremiér Nečas chválí Zemana a Čínu
Petr Nečas se prezidentovy cesty do Číny zúčastnil jako člen podnikatelského doprovodu | zdroj: isifa/MAFRA/David Neff

Expremiér Petr Nečas se výrazně postavil za prezidenta Miloše Zemana a jeho kontroverzní výroky v Číně. ostře zkritizoval naopak své bývalé vládní kolegy Jiřího Pospíšila a Miroslava Kalouska, kteří se nad prezidentovými pročínskými postoji pozastavili. Nečas byl v Číně jako součást prezidentova podnikatelského doprovodu. Informaci přinesl deník Právo.

"Především mě tato vyjádření překvapují od pana Pospíšila, se kterým jsem seděl ve třech vládách a ve vedení ODS několik let a nikdy jsem ho na téma Tibetu a Číny neslyšel říci jeden jediný pokus o jakoukoli myšlenku," řekl ve středu Právu Nečas.

"Prezident Miloš Zeman odpracoval během své návštěvy v Číně obrovský kus práce ve prospěch České republiky a její ekonomiky," chválil Zemana expremiér.

"Česká republika dlouhodobě, přes dvacet let, zastávala politiku jedné Číny a Miloš Zeman nepřišel s žádným novým průlomovým tvrzením," poznamenal Nečas. Ten je svými pročínskými postoji znám dlouhodobě, ještě v úřadu šokoval část české veřejnosti kritikou takzvaného "dalajlamismu".

Zeman při pondělním setkání se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem hovořil o tom, že Česko respektuje územní integritu Číny, neuznává tibetskou exilovou vládu a odmítá se jakkoli vměšovat do vnitřních záležitostí Číny. Obdobný postoj má Zeman k Tchaj-wanu.

"Pan prezident se svými výroky v Číně o 180 stupňů odchýlil od dlouhodobé konzistentní politiky ČR, která měla za všech vlád, ať pravicových, či levicových, obhajobu lidských práv jako svou velkou mezinárodní politickou prioritu. Tím také byla Česká republika na mezinárodním poli zajímavá," komentoval Miroslav Kalousek prezidentovy čínské aktivity.

Zdroje:
Novinky.cz, Vlastní