Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Google a spol. bojují proti NSA a dalším špionážním agenturám

Google a spol. bojují proti NSA a dalším špionážním agenturám
Němce pobouřil rozsah činnosti NSA na jejich území. Proti špehování ale protestovali i samotní Američané | zdroj: Getty Images

Namáhavou a drahou zakázku mají na starosti inženýři, kteří se snaží znemožnit sledování uživatelů internetu. Dokonce náročnější, než zaměstnanci bezpečnostních agentur. Díky informacím o sledování uživatelů na internetu, které Edward J. Snowden (bývalý zaměstnanec společnosti Booz Allen Hamilton, která zajišťovala služby pro americkou NSA) vynesl na světlo boží, nyní Google co nejrychleji zabezpečuje své systémy. Stejné opravy dále probíhají i u gigantů jako je Microsoft, Facebook nebo Yahoo.

Proti vládním organizacím se ovšem nebojuje jen v USA. Zlepšování systému a utěsňování bezpečnostních trhlin probíhá i v Moskvě nebo Pekingu. Příkladem, jak lze proti krádežím dat bojovat, je například optický kabel na dně oceánu, který pokládá Google. Ač byl původní záměr snížení nákladů a rozšíření systému, kabel nyní plní další funkci - Google díky němu ví, kudy data tečou a zda je cestou někdo nečte.

Snowden, který zveřejnil informace o spolupráci některých telekomunikačních společností s vládou, slaví další úspěch. Díky vlivu konkurence se nyní zmíněné firmy, alespoň oficiálně, vzdávají spolupráce s bezpečnostními agenturami. Případy ovšem nemusíme hledat za hranicemi. Vodafone se údajně potýkal se snahou o proniknutí do jeho systémů.

Označil "malý počet" vlád, které o přístup žádaly, ovšem neuvedl v jakých státech. Jen v ČR používají Vodafone zhruba tři miliony lidí. V některých případech dokonce vláda vyhrožovala telefonnímu operátorovi odebráním licence, pokud nebude spolupracovat.

Eric Grosse, šéf internetové bezpečnosti ve společnosti Google, prohlásil, že NSA zahajuje nové závody ve zbrojení. Toho se Google okamžitě chopil a sám Grosse uvedl, že za své poslání považuje, aby měly špionážní agentury co nejvíce práce.

Naopak americká bezpečnost se hájí stále stejnou písní. Ač Robert Litt z úřadu šéfa amerických tajných služeb přiznává, že spolupráce soukromých společností a národních agentur je čím dál složitější, dodává, že může přijít hrozba, kterou agentury neodhalí včas. Nutno dodat, že Národní zpravodajská služba dohlíží na všech 17 amerických špionážních agentur.

Zdroje:
Vlastní