Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Gothaj, párky, jitrnice. Babiš bude dva roky dodávat hasičům svoje uzeniny

Gothaj, párky, jitrnice. Babiš bude dva roky dodávat hasičům svoje uzeniny
Uzeniny budou hasičům dodávat Kostelecké uzeniny. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Ministerstvo vnitra uzavřelo na konci loňského roku smlouvu s Babišovou společností Kostelecké uzeniny na dodávku uzenin pro brněnské hasiče za téměř 700 tisíc korun. Píše o tom server HlídacíPes.

Společnosti Kostelecké uzeniny, ovládané v té době na přímo místopředsedou vlády Andrejem Babišem, se v prosinci loňského roku podařilo uzavřít výhodný dvouletý kontrakt s ministerstvem vnitra.

Smlouva se týká výcvikového střediska hasičů v Brně, jimž budou Kostelecké uzeniny dodávat minimálně 22 druhů uzenin a jiných masných pochutin v celkové ceně do 690 tisíc korun.

Zakázka byla zadána bez soutěže, oslovením tří dodavatelů. Babišův podnik nabídl nejnižší cenu.

"Školicí a výcvikové středisko Hasičského záchranného sboru Brno má vlastní kuchyni, zajišťuje stravu účastníkům (snídaně, obědy, večeře), proto je také třeba nakupovat uzeniny," vysvětlila důvod nákupu zboží mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Pohled do kuchyně

Společnost Kostelecké uzeniny, kterou ovládá koncern Agrofert patřící ještě do začátku února místopředsedovi vlády a ministru financí Andreji Babišovi, nelze v seznamu dodavatelů veřejných zakázek nalézt.

Pouze díky registru smluv, který byl spuštěn před osmi měsíci, lze zjistit, že i tato společnost získala zakázku od státu.

Vzhledem k nízké částce nemuselo být vypsáno výběrové řízení, a informace o transakci tak nemusely být zaneseny do veřejného rejstříku zakázek.

Kostelecke-uzeniny-cenik-pro-MV Seznam uzenin pro hasiče dodávané společností Kostelecké uzeniny (pro kompletní náhled rozklikněte) | zdroj: Registr smluv/HlídacíPes

Nicméně ze smlouvy uveřejněné v Registru smluv vyplývá, že společnost Kostelecké uzeniny (nově společně s mateřským Agrofertem spadá pod svěřenský fond AB private trust I a II) bude dodávat po dva roky přes dvacet druhů uzenin hasičskému výcvikovému centru v Brně.

Zbylí dva oslovení dodavatelé – Steinex a Váhala a spol. nabídli celkovou cenu za kilogram všech druhů zboží (bez DPH) těsně pod hranicí dvou tisíc korun, Babišova společnost přišla s cenou nižší: 1673 Kč. Díky tomu kontrakt získala.

Výjimky pro státní firmy

Registr smluv, ve kterém je možné tento kontrakt Babišovy firmy se státem dohledat, prošel minulý týden významnou změnou. Poslanci schválili jeho citelné okleštění.

Nově nebude možné v databázi kontraktů dohledat smlouvy uzavřené se státními firmami. Přičemž právě Babišovy společnosti získávají od státních podniků zakázky ve velkém.

Jak už dříve HlídacíPes.org upozornil, firmy ze skupiny Agrofert inkasovaly za období let 2007 až 2016 prostřednictvím veřejných zakázek celkem až 35,2 miliardy korun. Největší objem z nich šel od státní společnosti ČEPRO, které vlastní ministerstvo financí řízené Andrejem Babišem.

Druhým nejštědřejším zadavatelem zakázek pro Babišův koncern byly v daném období Lesy ČR, na které se výjimka z registru také vztahuje. Tato společnost ale avizovala, že navzdory novele bude své smlouvy zveřejňovat i nadále.

Novelu, která registr smluv oklešťuje, musí ještě schválit Senát.

Eliška Hradilková Bártová pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: