Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Gumovými projektily se do demonstrantů střílí už 50 let

Gumovými projektily se do demonstrantů střílí už 50 let
Gumové projektily byly poprvé použity v srpnu 1970 v Severním Irsku | zdroj: Profimedia

Měly zklidnit rozzuřené davy během demonstrací bez toho, aby někoho zabily. Gumové projektily, které byly poprvé použity před 50 lety v Severním Irsku, ale mají co do bezpečnosti daleko.

Psal se konec 60. let a britská vláda přestávala zvládat nepokoje v Severním Irsku. Demonstrací a násilných akcí přibývalo, slzný plyn, obrněná auta a vodní děla přestávaly policii a poté i armádě stačit.

Začátkem srpna 1970 tak byla poprvé při protestech nasazena nová zbraň – gumový projektil, který měl být schopný "neletální pacifikace". Takzvaná střela s kinetickým nárazem měla demonstrantům jen způsobit bolest, modřiny, lehké pohmožděniny, ale nikoli vniknout do těla a poškodit svaly a orgány jako běžné kulky.

S odstupem času víme, že skutečnost byla poněkud jiná. Zranění bylo mnohem víc, než se očekávalo (a než se ve své době oficiálně přiznalo): Kromě zlomenin a poškození očí měly gumové, následně plastové projektily na svědomí i několik úmrtí, většinou při zasažení z malé vzdálenosti – mezi oběťmi projektilů během konfliktu v Severním Irsku byl mimo jiné i jedenáctiletý chlapec.

Nebezpečnější, než se přiznávalo

Studie z roku 1975 se věnovala devadesáti zraněným pacientům v Severním Irsku – 41 z nich muselo být ošetřeno v nemocnici, 17 má po zasažení střelou trvalé následky a jeden zemřel.

O bezpečném způsobu potlačování nepokojů se nedá hovořit ani podle dlouhodobé studie zveřejněné v odborném magazínu British Medical Journal. Podle ní mezi lety 1990 a 2017 zemřelo 50 lidí ze zhruba 1900 ošetřených po zasažení gumovými projektily a dalších 300 má trvalé následky.

profimedia-0545442019 Ve Spojených státech se používají stále, navíc v hojné míře | zdroj: Profimedia

Pravda, tou dobou už bylo používání projektilů v Británii – právě kvůli jejich dopadům – zakázáno. V některých zemích však stále patří mezi oblíbené a účinné policejní zbraně, a to zejména ve Spojených státech a v Izraeli, přičemž ve Státech neexistuje národní standard pro jejich použití a policie není povinná jejich použití dokumentovat.

Mimochodem, odtajněné dokumenty britského ministerstva obrany odhalily, že se vědělo, že jsou gumové projektily ve skutečnosti mnohem nebezpečnější, než se tvrdilo. Z testů prý vycházelo, že by mohly způsobovat vážná zranění, ale i smrt.

Zdroje:
Forbes, Wired, Time.com