Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Hackeři pochválili rozhodnutí Sony, ale zároveň vystupňovali své výhrůžky

Hackeři pochválili rozhodnutí Sony, ale zároveň vystupňovali své výhrůžky
Severokorejští hackeři požadují, aby se snímek The Interview nedostal mezi diváky v žádné podobě | zdroj: ThinkStock

Hackeři ze skupiny Guardian of Peace (Strážci míru), kteří provedli útok na filmovou společnost Sony Pictures, označili rozhodnutí studia neuvést snímek The Interview (Rozhovor) do kin jako moudrý krok. Pokud se ale film někde v jakékoli podobě objeví, zveřejní všechna ukradená data, vyhrožují nadále podle CNN.

Podle e-mailu, kteří hackeři pocházející ze Severní Koreje poslali do studia, pouhé stopnutí uvedení filmu v kinech nestačí. "Teď požadujeme, aby se snímek mezi diváky nedostal v žádné své formě, teda ani jako DVD nebo pirátská kopie," stojí podle CNN ve výhrůžné zprávě. Zároveň požadují, aby vše spojené s filmem zmizelo ze světa internetu, včetně trailerů.

Firmě hackeři připomněli, že u sebe stále mají všechna její důvěrná a citlivá data, která získali během listopadového útoku. "Jejich bezpečí zaručíme v případě, že nebudete dělat další problémy," tvrdí.

FBI mezitím potvrdila, že za hackerskými útoky skutečně stojí Severní Korea. Údajně se v mnoha věcech shodují s podobnými akcemi připisovanými právě severokorejským počítačovým hackerům.

Bláznivá komedie zesměšňuje severokorejského vůdce Kim Čong-una a pojednává o atentátu na něj. Po prvních výhrůžkách se filmové studio rozhodlo snímek do kin zatím neuvést. Jeho rozhodnutí ale vyvolalo nesouhlas mezi umělci i veřejností, považují to za velmi nezodpovědný ústupek teroristům.

Brazilský spisoval Paulo Coelho dokonce navrhl, že od Sony práva na film za 100 tisíc dolarů odkoupí a zdarma ho zveřejní na svém blogu. "Od teď mají teroristé sílu zakazovat nám, na co se můžeme dívat," reagoval Coelho na Twitteru s tím, že stupňování výhrůžek je možná důvodem, proč se Sony rozhodlo jeho nabídku nepřijmout. 

Zdroje:
CNN, Vlastní