Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Aktualizováno: Hamáček hrozí koncem koalice, pokud zvolí Semína do Rady ČTK

Aktualizováno: Hamáček hrozí koncem koalice, pokud zvolí Semína do Rady ČTK
Michala Semína (uprostřed) nominovala SPD | zdroj: Profimedia

Šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček prohlásil, že pokud bude do Rady České tiskové kanceláře (ČTK) zvolen kandidát hnutí Svoboda a přímá demokracie Michal Semín, nastane velký problém. V takovém případě by podle něj ztratila koalice smysl. 

Pro sociální demokraty by bylo zvolení Semína nepřijatelné. Po příchodu na jednání vlády Hamáček řekl, že pokud si koaliční partneři nebudou moci v zásadních hlasováních důvěřovat, nemá smysl nadále spolupracovat v roli koaličních partnerů. 

Hlasování ve sněmovně budou tématem úterní koaliční rady. Podle Hamáčka je podpora kandidátů SPD ze strany ANO v některých otázkách věc, kterou ČSSD nemůže akceptovat.  

Sněmovna začátkem června v prvním kole tajné volby nezvolila nikoho ze čtyř kandidátů na dvě místa v Radě České tiskové kanceláře, ta se mají uvolnit 20. června. Nejvíce hlasů získal právě činovník spolku Akce D.O.S.T. Semín, kterého navrhla SPD. 

Dále do druhého kola postoupili nominant ANO David Soukup, nominant ODS Tomáš Mrázek a nominant Pirátů a KDU-ČSL Josef Šlerka. Kdy se bude znovu volit, není zatím známo. 

Proti volbě Semína se postavila například Federace židovských obcí. Uvedla, že Semín vystupuje antijudaisticky. 

Šéf poslaneckého klubu ANO a místopředseda strany Jaroslav Faltýnek uvedl, že ANO chce Soukupa. Prohlásil, že neví, jak kdo hlasoval. Také premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že ANO Semína do Rady ČTK nevolilo a volit nebude. Informaci o podpoře Semína ze strany ANO prohlásil za nesmysl a uvedl, že nechápe, proč Hamáček říká něco takového a také proč mluví o odchodu z koalice. Babiš prý nicméně bude mluvit s poslaneckým klubem ANO. 

Ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová uvedla, že zvolení Semína by bylo "poslední kapkou".

Zdroje: