Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Hipsteři si vybudovali ráj. A není daleko

Hipsteři si vybudovali ráj. A není daleko
V Brightonu to žije | zdroj: Profimedia

Pro někoho to možná zní jako výstraha, jiný v tom vidí neodolatelné kouzlo. V některých evropských městech, která mají i jinak svůj výsostný šmrnc, kvete hipsterská kultura obzvlášť bujně. A nabízí všechna lákadla, na která si mohou členové této subkultury vzpomenout.

Ač jsou v první desítce žebříčku "nej" měst tohoto druhu jednoznačně zastoupena především ta americká, i Evropa má co nabídnout. A co víc, právě tady najdete absolutního vítěze pomyslné soutěže - jihoanglický Brighton. Zhruba stopadesátitisícové přímořské město nedaleko Londýna okouzlí (nejen) vousaté týpky s kšiltovkami a jejich stylové dámské protějšky.

A co vlastně ta oslnivá síť hipsterských potěšení znamená? Tvůrci seznamu téměř 500 měst po celém světě měli jasná kritéria.

Právě tady najdete a prolezete enormní množství seká... pardon - obchodů s vintage oblečením. Pokud zatoužíte po kávě, nebudete vědět, kde si své flat white, espresso nebo v současnosti supermoderní cortado dát dřív. A když vás zachvátí hlad a zároveň se chcete uklidnit představou, že jste si dali něco zdravějšího, můžete vybírat z neskutečné řady veganských bister a restaurací.

Pré tu mají i kreativní duše - nejvíc hipsterská města totiž oplývají spoustou tetovacích salonů a obchodů s vinyly.

Brighton si však drží i další zajímavé prvenství - je nejvíce "friendly" pro gaye, lesby a lidi, kteří se definují jako queer. Funguje zde spousta klubů, ale také poraden pro lidi, kteří si například procházejí coming outem. A srpnová Brighton's Pride je největším a nejefektnějším průvodem v celé Británii.

Brighton má však co nabídnout i těm, které tofu cheesecaky a kérky nezajímají. Místo, které údajně okouzlilo i spisovatele Lewise Carolla a inspirovalo ho k napsání klasiky Alenka v Říši divů, totiž krom příjemných pláží a zmíněných krásných zahrad má i nóbl památky.

Třeba takzvaný Royal Pavilion - bývalou královskou rezidenci z 18. století připomínající proslulý indický Tádž Mahal. Impozantní dílo si nechal vystavět pozdější král Jiří VI., který si Brighton velice oblíbil a inspiroval i další Angličany, takže město se v předminulém století stalo oblíbeným cílem dovolenkářů a výletníků. Což už mu zůstalo.

Hurá do Portugalska

Co láká hipstery v Portugalsku? Rovnou hlavní město, tedy Lisabon, který má vedle luxusních turistických cílů i spoustu výše zmíněných hipsterských požitků. Ostatně ve zmíněném žebříčku drží velice slušné páté místo.

Jedním ze srdcí hipsterské kultury je LX Factory. Jak už název napovídá, někdejší tovární budovy a sklady se tu proměnily ve stylové bary, restaurace a obchody. O nedělích se tu pak pravidelně konají i opulentní bleší trhy. Trh s nejdelší tradicí, který nabízí jak "sekáčové" věci, tak i starožitnosti, je pak Feira da Ladra - místo, kde se podle historiků nakupuje už od 12. století!

Pro ty, kteří by se rádi před návštěvou této efektní a též celkem levné perly jihu tak trochu zorientovali, vznikají i hipsta průvodci těmi nejvíc cool zastávkami.

Jinak však Lisabon okouzlí i masožravce - ne že bychom tedy všechny hipstery podezírali z veganství. Mezi vyhlášené portugalské speciality, které tu musíte ochutnat, bezpochyby patří třeba místní verze grilovaného kuřete frango no churrasco, bifanas nebo arroz de marisco, což je vydatná kombinace rýže a mořských plodů.

A pastva pro oči? Třeba dechberoucí Lisabonská katedrála taktéž z 12. století, mohutný hrad svatého Jiří, odkud je bezvadná vyhlídka na město a který dříve sloužil jako sídlo portugalských králů, nebo ruiny karmelitánského kláštera, těžce poškozeného při zemětřesení v roce 1755.

Industriál versus romantika

Do první desítky se nicméně dostalo i třetí evropské město. Rájem severských hipsterů jsou finské Helsinky. Ty byly vždy spojeny s kulturou mladých - třeba i s punkovou scénou. A v současnosti se tu nachází i jedna z nejžhavějších hipsterských čtvrtí Evropy zvaná Kallio s překrásnou dominantou, jíž je kostel luteránské církve.

Jinak je však čtvrť, dříve domov pracující třídy, jíž od buržoazie odděloval most Pitkäsilta, nefalšovaný ráj a útočiště těch, kdo si potrpí na nejrůznější bary, restaurace či vintage butiky. A kam si sednout? Podle znalců je nejlepší do Kallio přijít a ve čtvrti se prostě ztratit. A objevovat její skvosty při tak trochu bezcílném bloumání.

To čtvrť Punavuori už na první pohled působí mnohem více nóbl. Místo plné galerií a návrhářských obchodů je známé jako "čtvrť designu v Helsinkách", sídlí tu ostatně i Muzeum designu. A tomu odpovídají i místní, celkem vysoké nájmy. Na druhou stranu by byla velká škoda tuto finskou chuťovku minout. O tom žádná.

A pak je tu bonbonek: Puu-Käpylä, vesnice uprostřed města. Čtvrť domků vystavěných v anglickém koloniálním stylu. A prý vcelku příjemná oblast, v níž sousedé čile spolupracují na pořádání nejrůznějších kulturních akcí.

A na závěr pak lze radikálně odlišnou atmosféru okusit v někdejším továrním komplexu v Ruoholahti. Areál, který fungoval do druhé poloviny 80. let, nyní slouží jako další z center kvetoucí finské hipsterské kultury. A potěší ty, kteří si prostě víc potrpí na nefalšovaný industriální šmrnc.

Zdroje:
Vlastní, theculturetrip.com