Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Hlas podnikatelů: Tupost, kraviny a zlo jménem Kalousek

Hlas podnikatelů: Tupost, kraviny a zlo jménem Kalousek
zdroj: Mediafax

ROZHOVOR. Kroky ministra financí Miroslava Kalouska vedou k likvidaci malého a středního stavu kritizuje první místopředseda Strany soukromníků České republiky Rudolf Baránek. Podnikatel, který v listopadu 1989 spoluzakládal Sdružení československých podnikatelů a v roce 1992 se stal předsedou Strany podnikatelů, živnostníků a rolníků se před časem do veřejného života znovu vrátil.

Připadá vám adekvátní, že možná padne vláda kvůli jednoprocentnímu zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty?

Jakákoli zátěž na zvyšující se daně je pro soukromníka stejně jako pro ostatní obyvatele, kterým se zdražuje zboží, velmi nepříjemná. Ale ještě nepříjemnější je politická nestabilita. Už několik let se nemůžeme na nic spolehnout. Stále bojujeme, aby se nějaká naprostá tupost v zákoně novelizovala. Jsou neuvěřitelné kraviny, které parlament za ty roky v legislativě nasekal. To nemohou dělat normální lidi, kteří nemají hlavu jen pro klobouk. A to rozumím politice, vnímám, že je to umění možného. Zákonodárci dělají chyby v zákonech, protože neznají problém, o kterém rozhodují.

Takže soukromníci si pád vlády nepřejí?

Velkým problém je, co bude s další vládou. Navíc když padne vláda, dalšího půl roku to tu bude jako na jarmarku. Nejdřív předvolební kampaň, po volbách změny na ministerstvech. Nekonečný proces v tomto státě. Soukromník tu už nemá moře let stabilní politické prostředí, netušíme, co se druhý den ráno dozvíme, co na nás připravil nějaký chytrolín, který má momentálně vliv, ale za dva měsíce už ho nikdo nebude znát a ani pes po něm neštěkne. Ale jeho špatné rozhodnutí pak ještě třeba léta platí.