Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Hořčík jako svatý grál pro imunitu

Hořčík jako svatý grál pro imunitu
zdroj: tisková zpráva

Imunita je štít, kterým se tělo brání ve třech obranných liniích (přirozené bariéry, vrozená a specifická imunita) před nechtěnými nájezdníky. Imunitu má nejen člověk, ale i živočichové a rostliny. Imunitní systém spolupracuje se všemi dalšími tělními soustavami, především s nervovou a hormonální.

Proto není překvapením, že mezi největšími hrozbami narušení imunity je nadměrná psychická zátěž. Stres, který v posledních nelehkých týdnech zažívá každý z nás, patří k jednomu z těch nejnebezpečnějších nájezdníků.

Dobré fungování imunity je podmíněno naší výživou. V ní často chybí dostatek minerálních látek, které je nutné pro imunitu pravidelně zajistit a organismus si je neumí sám vytvořit. Patří mezi ně i magnezium (hořčík) a vápník. Oba tvoří základ pro imunitu, pro fyzickou i mentální rovnováhu. Zbavují nás bolesti hlavy, stavů podráždění, úzkosti a stresového napětí.

Věděli jste, že denně bychom měli přijmout 400 mg hořčíku a až 1 200 mg vápníku? Pro běžného smrtelníka jde jen o nějaká čísla. Ta mají svá „ale“, jak vysvětlil profesor RNDr. Jan Krejsek, CSc., přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice v Hradci Králové: „Přijaté magnezium bohužel ještě neznamená vstřebané. Pro jeho efektivní vstřebání je potřeba dostat vápník do ideálního poměru 3 díly vápníku ku 1 dílu magnezia. Pokud poměr narušíme, tělo vstřebá těchto minerálů znatelně méně.“

doprovodny obrazek V minerální vodě se do těla vstřebá až 60 % hořčíku a vápníku. | zdroj: shutterstock

Abychom dosáhli denních hodnot vápníku i hořčíku, potřebujeme je cíleně doplnit. Problém je v tom, že v našem jídelníčku se v dostatečné míře nevyskytují potraviny bohaté na hořčík, a zároveň i to, že jeho obsah díky urychlené produkci neustále klesá. Můžeme zvolit doplňky stravy, ale v nich z přítomného hořčíku zužitkujeme jen přibližně 30 %. Nejvhodnějším řešením se jeví příjem z vody, z které je dosaženo až 60 % vstřebáním. Proto je při nákupu minerální vody užitečné podívat se na poměr těchto minerálů na etiketě. Ideální stav 1:3 splňuje například voda Gemerka, která pochází z ekologicky čistého rozhraní několika národních parků na Slovensku. Gemerka zajistí maximální vstřebání těchto dvou minerálů do organizmu a obsahuje navíc hydrogen-uhličitany, které snižují překyselení žaludku a zlepšují metabolizmus.

Zdroje:
Inzerce