Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Horkých bodů je mnoho. Může vypuknout válka, varuje profesor Krejčí

Horkých bodů je mnoho. Může vypuknout válka, varuje profesor Krejčí
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

V bezpečnostní architektuře Evropy je příliš mnoho subjektů. Je proto příliš složitá a v krizových situacích proto nefunguje," varoval známý politolog, prof. Oskar Krejčí, po konferenci „Nová bezpečnostní architektura Evropy - spolupráce pro XXI. Století".

Podle Oskara Krejčího současná bezpečnostní architektura Evropy nefunguje, a tak se nabízí otázka, zda jsou její subjekty vůbec zapotřebí, nebo zda je možné je nahradit něčím novým, jak navrhuje například ruský prezident Dmitrij Medveděv. Za závažné považuje Oskar Krejčí i velké hodnotové nedorozumění mezi EU a Moskvou, stejně jako mezi Bruselem a Pekingem.

Podle profesora Krejčího je mnoho míst, kde by mohl propuknout velký konflikt, například v Zakavkazsku, nebo v Sýrii, kde jsou přetrvávající problémy doplněné mohutným zbrojením.

Význam evropského teritoria podle Krejčího klesá, zatímco napětí mezi USA a Čínou narůstá. Jde tak podle něj jen o to, kam politici dovolí, aby toto napětí vygradovalo, zda připustí, aby přerostlo ve válku, nebo se naopak stalo základním kamenem pro uzavření hlubších smluv.

Celý článek naleznete na ParlamentniListy.cz.