Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Hrozí nám česká cesta, varuje Čaputová Slováky

Hrozí nám česká cesta, varuje Čaputová Slováky
Zuzana Čaputová varuje před českou lehkomyslností. | zdroj: Profimedia

Prezidentka vyzvala Slováky, aby zabrali. Jinak s epidemií nemoci covid-19 dopadnou jako Češi.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová podpořila v úterý v rozhovoru s televizí Markíza protiepidemické regulace, které zavádí vláda Igora Matoviče. Označila je za jsou přiměřené.

Čaputová upozornila na Česko. Řekla, že je ve vývoji pandemie covidu-19 tři týdny před Slovenskem. "Proto je důležité, abychom nyní zabrali, abychom nebyli za tři týdny tam, kde je teď Česká republika," prohlásila.

Bez razantních opatření podle ní "hrozí, že se Slovensko vydá českou cestou".

Na Slovensku už od úterka platí zákaz shromažďování více než šesti lidí mimo členů jedné domácnosti, od pondělka střední školy přešly na distanční formu výuky.

Čaputová připomněla, že na Slovensku stoupá počet nakažených koronavirem, hospitalizovaných i pacientů v těžkém stavu, kteří vyžadují intenzivní péči. Upozornila, že infikovaných přibývá i v řadách zdravotnického personálu.

V pětimilionovém Slovensku za pondělí přibylo 531 nových případů nákazy při 5058 testech. Dosud nejvyšší denní přírůstek, a to 1887 infikovaných při více než 11 100 testech, zaznamenala země uplynulý pátek. Celkový počet nakažených je 20 886, celková smrtelná bilance dosáhla 66.

Pro srovnání: V Česku, které má zhruba dvojnásobný počet obyvatel, se od začátku března koronavirem nakazilo přes 125 000 lidí, 1097 pacientů s covidem-19 zemřelo.

Ve čtvrtek mají v zemi začít platit další restrikce, včetně zákazu všech hromadných akcí. Uzavřeny budou plovárny, wellness a fitness centra. Ve městech a vesnicích bude povinné nosit roušku.

Zdroje:
ČTK, Markíza