Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Informační válka mezi EU a Ruskem eskaluje. Moskva a Brusel nešetří útoky

Informační válka mezi EU a Ruskem eskaluje. Moskva a Brusel nešetří útoky
Rusko podle unie šíří svou propagandu i za vlastními hranicemi, Brusel s tím chce zatočit | zdroj: Profimedia

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová dostala za úkol připravit plán boje s dezinformací, které Rusko šíří o ukrajinském konfliktu. Oznámil to "unijní prezident" Donald Tusk. Brusel také ponechá v platnosti protiruské sankce až do konce roku. Podmínkou jejich zrušení je plnění minských dohod.

Čas na přípravu plánu boje s ruskou propagandou má Mogheriniová  do summitu unijních lídrů v červnu.  

Šéfka unijní diplomacie a bezpečnosti už minulý týden oznámila, že EU zahájila tažení proti ruské "desinformační kampani". "Není to otázka vytvoření antipropagandy jako spíše podpory svobody médií včetně těch ruských,“ upřesnila Mogheriniová.

Jedním z nástrojů by mohla být evropská televizní stanice, jejíž vytvoření navrhly Estonsko, Litva, Dánsko a Británie. A nápad podpořila i Ukrajina, která si na ruskou propagandu stěžuje nejvíce. Nová televize by se soustředila na ruskojazyčné obyvatele unie.

Rusko veškerou kritiku odmítá a naopak z propagandy viní Evropu. Ruské ministerstvo zahraničí například v pondělí upozornilo na stanici Euronews, která vysílá mimo jiné i rusky. Podle ruské diplomacie tato televize zamlčuje civilní oběti ostřelování ukrajinské armády a nezveřejnila ani zprávu OBSE, která popírá, že zodpovědnost za ostřelování autobusu s civilisty u Volnovachy nesou proruští ozbrojenci.

"Pro Evropu zřejmě není pohodlné zveřejňovat celou pravdu o tragédii na Ukrajině a veřejně hovořit o jejích prapříčinách. Kritika Kyjeva se pořád ještě nenosí," uvedl resort v prohlášení. 

Zdroje:
bbc.co.uk, Lenta.ru