Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Iráčtí Kurdové chtějí využít bojů s ISIL a odtrhnout se od Iráku

Iráčtí Kurdové chtějí využít bojů s ISIL a odtrhnout se od Iráku
Masúd Barzání, vůdce iráckého Kurdistánu | zdroj: Getty Images

Iráčtí Kurdové v nejbližší době uspořádají referendum o odtržení Kurdistánu od zbytku země. Oznámil to jejich vůdce Masúd Barzání. Autonomní region na severu země se rozhodl využít příležitosti, která se mu naskytla díky tažení sunnitských radikálů z Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL) na Bagdád. 

Kurdistán na rozdíl od zbytku Iráku v posledních letech prosperoval. Není proto divu, že se chce od zbytku Iráku odtrhnout. Zvlášť v době, kdy zemí pochodují radikálové z ISIL, kteří obsadili několik měst na západě a severu země a postupují na Bagdád.

"Nebudeme skrývat, že je to náš cíl. Irák je v současné době fakticky rozdělen. Uspořádáme referendum, je to otázka několika měsíců," prohlásil Barzání.

Američané sice doufají, že se kurdská správa umoudří a bude pokračovat ve spolupráci s iráckou vládou, Kurdům nicméně musí být jasné, že přišla ideální chvíle ke splnění jejich snu o samostatnosti. Centrální vláda má plné ruce práce s bojovníky ISIL a zatím to nevypadá, že by to nějak extra zvládala.

Naopak Kurdové se cítí při síle. V současné době mají pod kontrolou ropný Kirkúk a další sporná území a hodlají si je udržet, dokud se obyvatelé etnicky pestrého území nerozhodnout o připojení ke kurdské enklávě.

Kurdská vláda přitom může exportovat kirkúckou ropu stejně, jako ji exportuje z úložišť, která v současné době spravuje, jak uvedl mluvčí kurdské regionální vlády Safín Dizají a naznačil tak, že to s definitivním odtržením od Iráku myslí Kurdové zcela vážně. Pravda, jakýsi dialog irácké vládě přece jen nabízejí, byť ho vedení Iráku apriori odmítá. 

"Stojíme tváří v tvář nové realitě. Pokud kurdský lid v referendu rozhodne o úplné nezávislosti, chceme, aby se tak stalo prostřednictvím dialogu s Bagdádem tak, jak to bylo v Československu," dodal Dizají. 

Zdroje:
Vlastní, Bloomberg