Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Jak dýcháte? Nedusíte se stresem?

Jak dýcháte? Nedusíte se stresem?
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Zkuste někdy pozorovat své dýchání. Mnoho lidí je překvapeno ve chvíli, kdy řeší problémy se zády, zažíváním nebo s bolestmi hlavy, prohlášením fyzioterapeuta nebo lékaře: "Vždyť vy skoro nedýcháte!" Mělké, povrchní dýchání udržuje tělo jen tak tak naživu. Správné dýchání naopak masíruje vnitřní orgány, udržuje zdravou a rovnou páteř a dostatečně okysličuje mozek.

Až 75 procent lidí dýchá špatně. Základním tajemstvím správného dechu je BRÁNICE.

Na ni si můžeme rozpomenout ve chvíli, kdy se něčemu převelice smějete, až vás z toho bolí břicho. Tak tehdy jsme se pořádně rozdýchali a ta "bolest břicha" je ve skutečnosti zaktivovaná bránice. Představme si ji jako kruhový sval upínající se kolem dokola zevnitř na žebra. Odděluje břišní orgány od hrudních a umožňuje plicím pořádně se roztáhnout, zároveň pevně drží zažívací ústrojí tam, kde je. 

Jak poznat, že dýchám špatně?

Při mělkém dýchání dochází jen k pohybu vrchního hrudního koše. Takové dýchání poznáte tak, že nádech a výdech vidíte na hrudníku, který se zvedá. V horším případě, ještě mělčím dýchání, se zvedají ramena. Tzv. "dýchání klíčními kostmi" je pro naše tělo úplně nejhorší – doslova nám jen umožňuje neudusit se, nic víc.

Proč dýcháme špatně?

K mělkému, tzv. stresovému dýchání, se uchylujeme ve chvíli, kdy jsme v napětí, stresu – a to i celodenním. Odtud není daleko k tomu, že se tento typ dýchání, který nevyžaduje zvláštní námahy, osvojíme a pak jde o naučené chování.

K tomu přispívá i špatné postavení těla, shrbená záda, sedavé zaměstnání nebo práce často v předklonu. To jsou všechno pozice, ve kterých je správné dýchání do břicha a bránice jednoduše namáhavé a tělo tak volí tuto mělkou variantu.

V neposlední řadě je na vině také módní trend, že břišní svaly musí být pevné, břicho zatažené. Když se zejména ženy snaží o tento postoj, zpravidla dýchají jen hrudníkem, který se pak tak krásně zvedá a zase klesá. Takové dýchání je však špatné.

Jak si ubližujeme mělkým dýcháním?

Mělké dýchání neokysličuje organismus tak kvalitně, jak by mělo, takže společně se zatnutými krčními a trapézovými svaly, může stát za mnohými problémy s bolestmi hlavy, migrénami nebo únavou.

Kdo zná blokády žeber či hrudní páteře, ten ví, že pouze jen mělké dýchání do hrudníku je jednou z nejlepších cest k bolestivým blokádám. Nepohyblivá bránice ovlivňuje zažívání a může stát za vznikem refluxu podmíněného fyziologickým stavem bránice.

Vliv má také na povolené břišní svaly nebo zhoršuje diastázu břišních svalů. Správné břišní dýchání totiž posiluje břišní svaly.

Naučte se dýchat správně!

Nejlepším způsobem je leh na zádech, kdy si dáte ruce na spodní hroty žeber a do těchto míst budete dýchat (nafukovat se). Vrchní část hrudníku by měla zůstat nehybná.

Při správném dýchání se nám musí nafukovat břicho a spodní část žeber. Dýchejte zhluboka a pomalu. Stačí pár minut tréninku denně a techniku se naučíte. A snažte sami sebe hlídat a pokaždé, když se přistihnete u mělkého dýchání i v běžných činnostech přejít na dýchání brániční. A až se půjdete projít nebo proběhnout, dejte si za úkol celou dobu dýchat správně.

A jak se říká, 21 dnů a zvyk si budete pamatovat. Šest týdnů a měl by se vám vepsat pod kůži.

Zdroje:
Vlastní