Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Jak energetický kolos 'bakalizuje' pražské sídliště, které získal za hubičku

Aktualizováno: Jak energetický kolos 'bakalizuje' pražské sídliště, které získal za hubičku
Obyvatelé sídliště v Písnicích několikrát demonstrovali proti kontroverznímu prodeji svých bytů | zdroj: Profimedia

Před týdnem se před úřadem vlády konala bez zájmu médií demonstrace. Tři stovky lidí protestovaly proti kontroverznímu způsobu, jakým chce energetická skupina ČEZ prodat část pražského sídliště. Obchod, který se dotkne života tří tisíc Pražanů, v nich vyvolává obavy, že se stanou obětmi pozemkových spekulantů.

(Text jsme doplnili o stanovisko ČEZu)

Protestující se vyzbrojili transparenty s hesly jako "ČEZ hrabe, kde se dá, už se nám to zajídá" nebo "Stop s bakalizací bytů". Varování před "bakalizací" je narážkou na známou kauzu z Ostravska, kde Zdeněk Bakala získal v rámci privatizace OKD také 43 tisíc bytů. Navzdory původnímu příslibu, že je prodá jejich nájemcům, se byty staly majetkem zahraniční firmy Round Hill. A lidé z pražského sídliště dělají všechno proto, aby je nepotkal stejný osud. 

ČEZ zajímá co nejvyšší zisk

Skupina ČEZ se chystá prodat 739 bytů v Písnici a 31 bytů ve Vršovicích. Zatímco ve Vršovicích jde o jeden dům, v Písnicích je ve hře velká část sídliště. Součástí nabídky jsou kromě bytů i pozemky o rozloze 74 tisíc metrů čtverečních. ČEZ se to všechno snaží prodat dohromady a právě to znemožňuje místním vykoupit byty, ve kterých bydlí. 

V roce 2003 měli přitom koupi takřka na dosah. Jenže i když splnili všechny podmínky, založili družstvo a měli na účtech připravené peníze, energetický kolos pouhé dva týdny před realizací prodej zrušil. Důvodem byl neznámý soukromý zájemce, který nabídl vyšší cenu.

I když následující kolotoč soudů prodej soukromému zájemci zastavil, místní se svých bytů nedočkali. Právní bitvu nakonec vyhrál energetický gigant. A nyní se chystá konečně doprodat bytový fond, který čítal zhruba osm tisíc bytů.

"Místní lidé mají morální právo byty odkoupit," říká Jaroslav Setnička z iniciativy Moje Písnice. "ČEZ, který dostal byty na začátku 90. let od státu výměnou za akcie, ale nemá zájem nám je prodat. Sice nás vybídl, abychom založili jakési megadružstvo, které by mělo šanci odkoupit všechny byty a pozemky na sídlišti v hodnotě kolem jeden a půl miliardy korun. To je samozřejmě nesmysl. I kdybychom něco podobného zkusili, nikdy bychom takové peníze dohromady nesložili. A žádná banka by nám takovou částku nepůjčila, když teď nevlastníme ani jeden byt," vysvětluje.

Nový majitel bude mít volnou ruku

Nespokojení obyvatelé se snaží dosáhnout co nejpříznivějších podmínek budoucího prodeje. "Když ČEZ prodával byty v severních Čechách, podařilo se místním prosadit podmínku, aby jim nový majitel byty nabídl přednostně. Navíc mohl cenu navýšit maximálně o deset procent oproti tomu, za kolik byt sám koupil. Jenže v našem případě jsou záruky značně nejisté," upozorňuje Setnička.

Reakce ČEZu:

Situace na severu Čech v roce 2009 a nyní v Praze v roce 2016 je zcela odlišná. I v roce 2009 ČEZ prodával za cenu, kterou si byl schopen před svými akcionáři (majoritním i minoritními) obhájit. V případě, že by totiž v roce 2009, v době nejhlubší ekonomické krize, dal ČEZ na trh na severu Čech 2000 bytů, znamenalo by to snížení ceny jednotlivých bytů natolik, že se ekonomicky vyplatilo prodávat zprostředkovaně nájemníkům.

Takto ale v Praze s vysoce likvidním nemovitostním trhem a v roce 2016, tedy v době vysokého ekonomického růstu, ČEZ postupovat nemůže, protože by tím své akcionáře, včetně státu, poškozoval.

mluvčí Roman Gazdík

Součástí pražské soutěže jsou sice sociální podmínky jako pouze mírné zvyšování nájemného po dobu pěti let, nebo přednostní prodej bytů jejich nájemcům za částku nepřesahující 29 tisíc korun za metr čtvereční, jenže budoucí majitel si bude moct z těchto podmínek vybrat pouze jednu jedinou. Místní obyvatelé navíc nepatří zrovna mezi nejbohatší Pražany, takže jakékoli zdražení pro ně může mít drtivý dopad.

"Dalším problémem je, když bude nový majitel nějaká zahraniční firma jako v případě Bakalových bytů. Kdo nám potom zajistí, že bude někdo ze zahraničí skutečně dodržovat řádně všechny podmínky, starat se o byty a udržovat pozemky?" ptá se Setnička.

Reakce ČEZu:

Prudké zdražování nájmů není možné, a to nikoli z libovůle majitele, ale z občanského zákoníku. Majitel může nájemné zvýšit pouze ve dvou případech. Zaprvé – pokud s tím souhlasí i nájemce. Zadruhé – majitel může navrhnout zvýšení nájemného do výše srovnatelné s výší obvyklou v dané lokalitě, ale toto nájemné se nesmí zvednout o víc než 20 procent za poslední tři roky.

Pokud ale s tímto zvýšením nájemce nesouhlasí, rozhodne soud. Nájmy na sídlišti Písnice jsou již nyní na tržní úrovni, tedy na úrovni srovnatelné s výší obvyklou v dané lokalitě. Zákony musí dodržovat každý.

mluvčí Roman Gazdík

Lukrativní chobotnice a "neobchodní obchoďák"

Kvůli prodeji soukromému investorovi se už ze sídliště několik lidí odstěhovalo. "Když lidé zjistili, že nemůžou byty koupit, tak někteří odešli. A ti, co tady zůstávají, nebudou mít na vyšší cenu peníze," popisuje Setnička dlouhodobě neúnosnou situaci.

ČEZ si od soutěže slibuje velký výdělek. K prodávaným bytům patří rozsáhlý pozemek. "Říkáme tomu chobotnice," vysvětluje Setnička. "Rozsáhlý pozemek zahrnuje dětské hřiště, horostěnu, ale i chodníky. Jenže i když jde o jediný přístup k domům, a to nejen k těm našim, ale i dalším v okolí, není to veřejný pozemek," upozorňuje Setnička na další problémy, které prodej přinese a nikdo je neřeší.

Není to přitom jediný problém se statusem pozemků. ČEZ se chystá prodat i zdejší obchodní dům, který ale není v územním plánu zanesený jako místo s obchodní činností. "Nový majitel by se asi divil, že správně nemůže obchodní dům k obchodu využívat," doplňuje Setnička.

Podobné pochybnosti se vznášejí i nad domněnkou, že místní pozemky a byty jsou lukrativní kvůli předpokládané stavbě metra D. Stavba nového metra je ale spíš tradiční předvolební mantrou místních politiků, než reálným plánem, který se dočká realizace během několika let.

Reakce ČEZu:

Podle územního plánu, který je v gesci Magistrátu hlavního města Prahy, je z prodávaných pozemků většina vedena jako nezastavitelné. Současný ani případný budoucí majitel nemůže jít proti územnímu plánu.

Pod pozemky je zároveň celkem hustá infrastruktura, jejíž zastavení by znamenalo poměrně nákladné přeložky a souhlasy dotčených. I v případě menší části pozemku, který je vedený jako zastavitelný, by musel potenciální investor dodržovat odstupové vzdálenosti, a tak je možné, aby tam vznikly pouze tři malé domy maximálně o dvou podlažích se zastavěnou plochou 132 metrů čtverečních. To je ovšem pouze teorie – to, co je teoreticky možné. Žádný konkrétní plán výstavby tu není.

Co se týče komunikací a nutných přístupů k objektům – i ty vyplývají ze zákona. ČEZ nicméně iniciativě Moje Písnice a městské části nabídl přiložit ke smlouvě o prodeji geometrický plán s jasně vyznačenými účelově nezbytnými komunikacemi, aby o nich nový majitel věděl jednoznačně a nemohlo dojít k jakýmkoliv pochybám.

mluvčí Roman Gazdík

Lidé z iniciativy Moje Písnice, kteří se snaží prodeji zabránit, zatím dosáhli příslibu, že lhůta pro podávání přihlášek se posouvá až na 2. prosinec. Získaný čas chtějí využít k tomu, aby prosadili změnu územního plánu, který by znemožnil novému majiteli s rozsáhlým pozemkem ve tvaru chobotnice nakládat podle vlastní vůle.

Na svou stranu se také snaží získat ministerstvo financí, které zastupuje stát jako vlastníka 70 procent akcií skupiny ČEZ. "Musíme doufat, že nás ministerstvo podpoří. Máme petici s 1500 podpisy, psal jsem dopis premiérovi i primátorce Krnáčové, ale je to hlavně Babišovo ministerstvo, které může do prodeje nejvýrazněji promluvit," vysvětluje Setnička, kam upínají místní svoje naděje v boji proti polostátnímu energetickému gigantovi v boji o vlastní bydlení.

Zdroje:
Vlastní