Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Jak se starostuje obci, která už 500 let neexistuje

Jak se starostuje obci, která už 500 let neexistuje
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

V jednom malém bavorském místě se každoročně volí nový starosta. Samo o sobě nic zvláštního, potíž je v tom, že nemá komu starostovat. Jeho "obec" totiž nemá občany, ale jen stromy.

První zmínky o dolnofranské obci Schönstheim v německém okrese Würzburg pocházejí z poloviny 13. století. Bylo tu 16 hospodářství, v 15. století ale přestala existovat. Všichni obyvatelé ji totiž do roku 1467 opustili - s největší pravděpodobností kvůli válkám, které se tudy několikrát přehnaly. Dnes je tato oblast převážně zalesněná a o zhruba třísethektarový pozemek se dělí 170 majitelů, kteří žijí v okolních obcích.

Od středověku se ovšem v obci dodržuje jeden zvyk: Každý rok na začátku května mezi sebou majitelé pozemků volí nového starostu, který je pak odpovědný za péči o kulturu, novou výsadbu i kácení, údržbu i budování cest, urovnávání sporů a udržování staré tradice. Mezi majitele pak rozděluje příjmy z lovu a z těžby dřeva A dokonce má k ruce i místostarostu.

Dle tradice dávají oba noví i oba odcházející obecní zastupitelé po volbě do placu po dvou lahvích vína a následuje procházka po lese, aby se zjistilo, co bude v nejbližší době potřeba udělat.

Z právního hlediska nemá starostování žádný význam. Schönstheim sice od roku 1933 patří k obci Röttingen, oficiální zastoupení na tamní radnici ale nemá. Dostává od ní ovšem příspěvek na správu – v přepočtu něco přes tisíc korun. Na zbohatnutí to není, ale Schönstheim je koneckonců už řadu let v černých číslech. Páni starostové jsou tedy vpravdě důstojnými nositeli středověké tradice.

Zdroje:
Vlastní