Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Jak si uchovávat fotky a dokumenty na internetu: Zázrak jménem 'cloud' není bez problému

Jak si uchovávat fotky a dokumenty na internetu: Zázrak jménem 'cloud' není bez problému
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Ukládáte si fotky, hudbu, videa či psané dokumenty na internetových úložištích? Cloudové skladování dat má nepochybně výhodu v tom, že pokud přijdete o počítač či notebook, dokumenty uložené na cloudu vám zůstanou. Nakolik je však skladování dat na internetu skutečně bezpečné a jak dobře je o vaše dokumenty postaráno?

Historie se točí spirálovitě. Podobně jako v 60. letech ukládaly pracovní stanice svá data do obřích mainframů, i dnes se fotky, videa a dokumenty z lokálních disků uživatelů přesunují do takzvaného cloudu. 

Jako uživatelé počítačů a internetu se dnes topíme v záplavě dat. Internet otevřel stavidla nekonečné datové povodně. Články, fotky, videa, tabulky. Podle výzkumu z roku 2013 bylo tehdy 90 procen veškerých známých dat vygenerováno v letech 2011 až 2012. Exabajty dat se na nás valí ze všech stran, gigabajty dat také sami vyrábíme. 

Datovou explozi způsobila mimo jiné právě lehkost, s jakou lze dnes data vytvářet a sdílet. Služeb pro online ukládání a sdílení je dnes nesčetné množství, od Google Drive přes DropBox a OneBox až po méně známé firmy nabízející exkluzivní možnosti, zejména s ohledem na bezpečnost. 

Právě bezpečnost dat uložených "v cloudu", tedy ve vzdáleném úložišti kdesi v datovém centru, je pro většinu uživatelů klíčová. V minulosti se u několika služeb stalo, že uživatelům zmizela data. Nejvíc o tom bylo slyšet v případě Google Docs/Drive nebo u Microsofotu a konkurence pak na takových případech mohla stavět a vymezit se vůči těmto gigantům právě lepší bezpečností - za kterou si ale pochopitelně nechá zaplatit.

Chránit se je přitom potřeba nejen proti vnějšímu nebezpečí (krádeži dat), ale také i možnosti zneužití vašich informací přímo firmou, která data skladuje. Tento aspekt přichází v úvahu především v případě Googlu, který však už v uživatelských podmínkách služby jasně deklaruje, že data nevyužívá pro marketingové účely.

Uživatelé Google Drive, stejně jako dalších online úložišť, si tedy zachovávají vlastnictví svých dokumentů. Na druhou stranu, Google také musí splňovat všechny zákonné podmínky země, ve které operuje. A tak třeba v Číně nebo jiných nedemokratických režimech nemusí výše zmíněné už tak docela platit.

Zároveň se velké firmy jako Dropbox, Google a Amazon veřejně přiznávají, že pokud dostanou tip, že vaše online úložiště obsahuje nepovolený/kontroverzní obsah, mohou si tento obsah prověřit, případně na soudní příkaz umožnit přístup úřadům.

Neblaze proslulý je případ služby Microsoft SkyDrive, která čelila mnoha útokům ochránců soukromí. Microsoft totiž soubory na úložišti skenoval a případně promazával. Stejné právo - skenovat soubory v iCloudu v boji proti ilegálnímu nebo škodlivému obsahu - si vyhrazuje také Apple.

V takovém případě přicházejí ke slovu menší služby jako Wuala, SpiderOak, Tresorit či Mega, které využívají šifrování už na straně uživatele. Soubory jsou ještě na počítači ze kterého jsou odesílány v zašifrované podobě, ve které jsou pak uloženy online. 

Provozovatelé těchto služeb většinou nevědí přesně, kde jsou na jejich serverech uložena jaká data jakých uživatelů, a tak je ani nemohou předat případně zainteresovaným státním orgánům. A pokud si k úřady k souborům přeci jen cestu najdou, objeví jen zašifrovaná data, která nebudou moct rozluštit.

V podstatě to samé můžete udělat sami, pokud si stáhnete program typu TrueCrypt/Viivo, soubory které chcete uložit online zašifrujete a poté přesunete online, třeba na Google Drive.

Daní za relativní bezpečí zašifrovaných souborů je však pomalé zacházení s takovými daty. Šifrování i dešifrování nějakou dobu trvá.

Zašifrované soubory na Google Drive vás nicméně neochrání v okamžiku, kdy například v kanceláři zapomenete otevřený svůj Gmail a odejdete na cigárko. Google využívá k přihlášení do všech svých služeb jednotný účet, a tak případnému zájemci budou ihned přístupné i všechny vaše (ač zašifrované) soubory. O kvalitním hesle, případně dvoustupňové autentifikaci, se dočtete ZDE

Prakticky kdykoliv, kdy využíváte online skladování souborů, se vystavujete nebezpečí. Své soubory dáváte všanc, předáváte za ně zodpovědnost někomu cizímu.

Největší fajnšmekři si proto mohou vytvořit vlastní soukromé online úložiště, například s pomocí velkého disku, levného počítače Raspberry Pi a služby OwnCloud.org. Nejbezpečnější ukládání souborů online je totiž v takovém cloudu, nad kterým sami máte naprostou kontrolu.

Autor je šéfredaktor www.hybrid.cz

Zdroje:
Vlastní