Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Jak si vymyslet no-go zónu. Maďarská xenofobní kampaň se před volbami přelila i k sousedům

Jak si vymyslet no-go zónu. Maďarská xenofobní kampaň se před volbami přelila i k sousedům
Šéf maďarského vládního kabinetu János Lázár | zdroj: Profimedia

Maďarská předvolební kampaň jde do finále a očividně přišel čas na nejtvrdší střelivo. Ukázal to šéf kabinetu premiéra Viktora Orbána, když se postavil na ulici ve Vídni a řekl, že je tam špína a že za to můžou migranti. Město Vídeň je přitom dlouhodobě hodnocené jako jedno z nejlepších na světě. HlídacíPes.org se na místě porozhlédnul. Realita je trochu jiná než v podání maďarské vlády, píše Vojtěch Berger na webu Hlídací pes.

Jsou to dvě půl minuty čisté manipulace. János Lázár (vedoucí úřadu premiéra Orbána) natočil a na svůj Facebook tento týden pověsil video z vídeňské čtvrti Favoriten. Na pozadí rušné pěší zóny v něm mluví o tom, že se Vídeň kvůli vysokému počtu přicházejících migrantů stala v posledních letech nebezpečným a špinavým městem.

Lázár dále říká, že pokud v dubnových volbách v Maďarsku nevyhraje jeho (a Orbánova) strana FIDESZ, ale maďarská opozice, bude to za pár let v Budapešti vypadat úplně stejně. K tomu temná hudba a zpomalené záběry kolemjdoucích žen v šátcích.

Orbánův FIDESZ je známý ostrým odmítáním migrantů. Kvůli migraci taky neustále obviňuje amerického finančníka a filantropa s maďarskými kořeny George Sorose. Zatím se ale Orbán s touhle kampaní víceméně držel uvnitř hranic vlastního státu. Až doteď.

Procházka "no-go" zónou

Pojďme si teď tu takzvanou no-go zónu ve Vídni společně projít. Ulice Favoritenstraße je jen pár kroků od vídeňského hlavního vlakového nádraží, takže se může přesvědčit každý, kdo vystoupí z vlaku a místo do centra zamíří na jih. Lázár sice název čtvrti Favoriten přímo nevysloví, ze záběrů je ale jasné, kde video točil (viz fotogalerie).

Kulisy přitom hrají větší roli než samotný obsah. Lázár natáčel v době, kdy byla pěší zóna plná lidí. To je ovšem na téhle ulici (i na jiných pěších zónách v jiných zemích, třeba v Budapešti) celkem běžné. V půl desáté ráno je tam lidí mnohem méně, už to ale nedělá vizuálně tolik "problémový" dojem.

Ranní Vídeň 1 Záběry dopolední ulice ve Vídni | zdroj: Hlídací Pes

Ranní Vídeň 2 Záběry dopolední ulice ve Vídni | zdroj: Hlídací Pes

Ranní Vídeň 3 Záběry dopolední ulice ve Vídni | zdroj: Hlídací Pes

Ranní Vídeň 4 Záběry dopolední ulice ve Vídni | zdroj: Hlídací Pes

Pak je tu téma "špína": Lazár trdí, že kvůli migrantům se zhoršila čistota ulic. Na dopoledního návštěvníka ale čtvrť Favoriten dělá znovu úplně jiný dojem (viz foto). Ulicemi procházejí i projíždějí uklízecí čety a všude je pořádek.

A vysoká kriminalita, o které mluví Lazár? Ani v tomhle nejsou statistiky vídeňských úřadů zdaleka tak jednoznačné, jako odsudek maďarského politika.

Jak se cítit bezpečně?

Koncem srpna 2015, tedy v době vrcholící migrační vlny směrem do Evropy, rakouská média připomněla průzkum mapující nejbezpečnější vídeňské čtvrti, a naopak ty nejméně bezpečné.

Právě čtvrť Favoriten na první pohled dopadla špatně, policejních hlášení odsud přišlo nejvíc. To ale podle policie souvisí i s tím, že tahle čtvrť je vůbec nejlidnatější v celém městě.

Navíc, jak v komentáři k průzkumu uvedl renomovaný kriminolog Reinhard Kreissl, "pocit bezpečí" neznamená totéž co reálná úroveň kriminality. Často se odvíjí od životní spokojenosti člověka, tedy třeba od toho, jestli má zaměstnání a kolem sebe sociální síť.

Takzvanou no-go zónou, tedy lokalitou, kam se nikdo kromě místních neodváží, ale současný Favoriten rozhodně není. Na ulicích tu sice slyšíte pestrou směs jazyků, lidí s přistěhovaleckými kořeny tu žije skutečně hodně, a na náměstí Viktora Adlera připomíná tradiční zelinářský trh opravdu trochu orient.

Migranti? Populistům vadí jen někteří

Potkáte tu ale i kultury, které se zrovna zmiňovanému Jánosi Lázárovi do konceptu evropského města ovládnutného kulturně odlišnými migranty moc nehodí, třeba silnou komunitu pravoslavných Srbů.

Právě na Srbech je ostatně vidět, jak přizpůsobiví dokážou populisté být, když jde o voličské hlasy. O statisíce srbských voličů v Rakousku se dlouhodobě uchází strana Svobodných, protipřistěhovalecká a euroskeptická síla, momentálně menší partner v rakouské vládní koalici.

V programu má větu, že "Rakousko není zemí přistěhovalců", ale hlasy pravoslavných (křesťanských) Srbů se jí hodí a špičky Svobodných pěstují dobré vztahy s Bělehradem.

János Lázár to tedy ve videu jednoznačně přehnal. Však také proti jeho příspěvku protestovala vídeňská městská radní Renate Braunerová a i maďarské opoziční weby si z Lázára dělaly legraci, co by za to daly, kdyby byl v Maďarsku aspoň takový "nepořádek", jako ukazuje na videu z Vídně.

Lazár si s videem naběhl ještě v jednom ohledu. Ve čtvrti Favoriten totiž žije vůbec nejsilnější maďarská komunita z celé Vídně. Migranti, na které si stěžuje, jsou tedy i jeho krajani.

Tahle část Vídně navíc přistěhovalcům patřila odjakživa a kdyby stál Orbánův pobočník na stejném místě před nějakými 120 lety, asi by se spíš než německy domluvil česky. Ve Favoriten totiž tehdy bydleli imigranti z českých zemí, takzvaní "čeští cihláři", kteří tehdy budovali město zažívající velký rozmach.

Nezavírat oči před problémy

Bez emocí a více v souladu s fakty ovšem na podobné trendy jako maďarský politik Lázár upozorňují i seriózní zdroje. Prestižní rakouský magazín Profil nedávno zveřejnil analýzu, podle které Vídeň pomalu přichází o jeden ze svých nejsilnějších symbolů – důkladné míšení všech sociálních vrstev.

Už od 20. let minulého století město stavělo velké obecní bytové komplexy rovnoměrně ve všech svých částech, třeba i vedle vilových čtvrtí, aby se nevytvářela "ghetta".

Dnes přesto v některých částech Vídně opticky převažují lidé z jiných zemí a kultur, v některých školách a školkách výrazně převládají muslimští žáci a rodiče se tam bojí o zachování kvality výuky.

Na přistěhovalectví je město historicky zvyklé, s čím ale bojuje, je vysoké tempo imigrace. Do anarchie nebo do problémů v některých jiných západoevropských metropolích má přesto současná Vídeň daleko.

Zůstává kosmopolitním a perfektně fungujícím městem a pravidelně vévodí žebříčkům kvality života mezi ostatními metropolemi. Ty se sestavují právě i podle kritérií jako je pocit bezpečí nebo čistota.

V čele žebříčků zůstane Vídeň i potom, co se v Maďarsku za měsíc zavřou volební místnosti, a rakouská metropole zase přestane Orbánovy souputníky zajímat. 

Vojtěch Berger pro Ústav nezávislé žurnalistiky 

Zdroje: